Інформаційні технології та авторські права: сучасні виклики - Харитонова, Олена Іванівна (Одеса, 2017)
У статті розглядаються актуальні проблеми реалізації авторських прав в інформаційному суспільстві з ме¬тою визначення оптимальних шляхів удосконалення правового регулювання у цій галузі та поліпшення захисту прав та інтересів автора. Відзначається подібність понять «творчість» та «інформація», які мають єдиний чинник, побудовані на одних і тих самих інститутах. Йдеться про виникнення так званого інформаційного світосприйнят¬тя, у якому поняття інформації посідає центральне, чільне місце, а процес еволюції розуміється як творчий про¬цес, суттю якого є накопичення інформації. Проаналізовано форми існування творів: усна, письмова, об’ємно- просторова, зображення, звуко- та відеозаписув, а також нові способи використання вже існуючих, зокрема, оцифрування. Оскільки розвиток інформаційних технологій зумовив появу нових, більш утилітарних об’єктів ав-торського права: комп’ютерних програм, баз даних, мультимедійних творів, мережевих творів тощо, здійснена спроба їх правового аналізу.
Харитонова О. І. Інформаційні технології та авторські права: сучасні виклики / О. І. Харитонова // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Одеса, 2017. – Вип. 26. – С. 11-16.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; авторське право; інформаційні технології; інформація; твір; мультимедійний твір; оцифрування; copyright; information technologies; information; work; multimedia work; digitizations