Правовий статус керівника апарату суду як спеціального суб’єкта державної служби - Данілов, Олександр Дмитрович; Данілов, О. Д.; Danilov, Oleksandr D. (Одеса : Фенікс, 2026)
Питання щодо особливостей правового становища керівника апарату суду як самостійного та специфічного суб’єкта публічно-правових відносин набуває особливої актуальності в контексті конституційної та судової реформи, що розпочалася в Україні з ухваленням Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2016 року та численних змін до нього, що відбувалися впродовж наступних років. Важливою характеристикою правового статусу керівника апарату суду є наявність управлінських та організаційно-розпорядчих повноважень, реалізація яких спрямована на забезпечення ефективної діяльності суду, включаючи кадрове, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення. Водночас здійснення таких повноважень повинно відбуватися з дотриманням принципу незалежності суду, що вимагає чіткого нормативного визначення меж повноважень цієї посадової особи та запобігання будь-якому опосередкованому впливу на здійснення правосуддя.
Данілов О. Д. Правовий статус керівника апарату суду як спеціального суб’єкта державної служби. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 72-75. DOI: https://doi.org/10.32837/11300.32979
Keywords: правовий статус; керівник апарату суду; державна служба; апарат суду; повноваження; компетенція; службові обов’язки; гарантії діяльності; юридична відповідальність; незалежність суду; організаційне забезпечення правосуддя; legal status; head of the court staff; civil service; court apparatus; powers; competence; official duties; guarantees of activity; legal liability; judicial independence; organizational support of justice