Особливості психологічної адаптації підлітків ВПО в новому соціальному середовищі : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Грішина, Єлизавета Вікторівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі наведено результати емпіричного дослідження впливу соціальної підтримки на рівень адаптації підлітків ВПО, отримані данні порівняні з показниками однолітків, які не мали в досвіді переселення. Виявлено основні копінг-стратегії, що сприяють успішній інтеграції, що свідчить про формування стійкості до життєвих труднощів та наявність певних адаптивних ресурсів які сприяють швидкій інтеграції. Дослідження показало, що не дивлячись на важкі події та загальний стресовий фон підлітки виявили високу здатність до адаптації, їх загальні інтегральні показники не відрізняється від однолітків. Адаптивність (64% (ВПО) проти 65% (однолітки)), самоприйняття (79% рівень у обох групах), емоційний комфорт (60% (ВПО) проти 61% (однолітки)), емпатія (64% (ВПО) проти 66% (однолітки)), інтернальність (64% (ВПО) проти 65% (однолітки)) та прагнення домінувати (57% (ВПО) проти 56% (однолітки)). Це свідчить про стійкість молодого покоління перед складними життєвими обставинами. Більш того, попри обтяжуючі умови, що ускладнюють процес психологічного дорослішання, проходження ключових етапів становлення особистості у цих підлітків відбувається відповідно до вікових норм. За результатами дослідження розроблені теоретичні та практичні рекомендації щодо підтримки інших сфер життя підлітків ВПО, які наразі не є визначальними, але з часом можуть суттєво вплинути на психологічний стан та завадити збалансованому розвитку особистості. The Work presents the results of an empirical investigation into the impact of social support on the adaptation level of IDP adolescents, with the data compared to indicators from peers without relocation experience. The main coping strategies that facilitate successful integration were identified, indicating the formation of resilience to life challenges and the presence of specific adaptive resources that contribute to rapid integration. The Work revealed that, despite challenging events and a generally stressful background, adolescents demonstrated a high capacity for adaptation. Their overall integral indicators do not differ significantly from those of their peers: Adaptability (64% for IDPs vs. 65% for peers), Self-Acceptance (79% in both groups), Emotional Comfort (60% for IDPs vs. 61% for peers), Empathy (64% for IDPs vs. 66% for peers), Internal Locus of Control (64% for IDPs vs. 65% for peers), and Dominance (57% for IDPs vs. 56% for peers). This indicates the resilience of the younger generation in the face of challenging life circumstances. Furthermore, despite the difficult conditions that complicate psychological maturation, the passage through key stages of personal development among these adolescents aligns with age norms. Based on the study results, theoretical and practical recommendations were developed to support other areas of IDP adolescents’ lives, which are currently not critical but may significantly affect their psychological well-being over time, potentially hindering balanced personality development.
Грішина Є. В. Особливості психологічної адаптації підлітків ВПО в новому соціальному середовищі : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Є. В. Грішина. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 71 с.
Keywords: підлітки; внутрішньо переміщені особи; адаптація; особистість; сепарація; індивідуація; соціалізація; копінг-стратегія; непрожите горе; травма; стрес; adolescents; internally displaced persons; adaptation; personality; separation; individuation; socialization; coping strategy; unresolved grief; trauma; stress