Психологічна підтримка військовослужбовців у процесі соціальної реадаптації : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Помазан, Олена Валеріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Магістерське дослідження присвячене соціально-психологічній реадаптації військовослужбовців у період повернення до мирного життя. У вступі окреслено сутність реадаптації як керованого процесу відновлення психологічної рівноваги, цивільних ролей і соціальних зв’язків після дії травматичних чинників війни; підкреслено, що йдеться не лише про зниження симптомів, а про відновлення контролю, безпеки, сенсу та інтеграцію в сімейну, професійну й громадську сфери. Мета полягає у вивченні потреб і визначенні ефективних напрямів психологічної підтримки під час реадаптації. Завдання реалізовано через підбір інструментарію, проведення емпіричного етапу та якісно-кількісний аналіз результатів. Через обмежений доступ до респондентів у воєнних умовах частину діагностики організовано дистанційно. Методичний комплекс охоплював PHQ-9 для оцінки депресивної симптоматики, шкалу тривоги Бека та Міссісіпську шкалу ПТСР; інструменти підібрано цілеспрямовано для комплексної оцінки емоційного стану й адаптаційного потенціалу. За Беком виокремлено рівні тривоги від нормального до високого відповідно до шкальних інтервалів, що підтверджує потребу в системній підтримці. Практична цінність роботи полягає у можливості впровадження окреслених рішень у діяльність освітніх закладів і служб, що надають психологічну та соціальну підтримку військовим і їхнім родинам; результати можуть слугувати підставою для індивідуалізованих планів реадаптації – від психотерапевтичних і сімейних втручань до професійної та освітньої інтеграції. У висновках обґрунтовано міждисциплінарну модель допомоги (психолог, психіатр, соціальний працівник, реабілітолог) з раннім скринінгом, безперервним супроводом і залученням сім’ї. Ключовою умовою сталих результатів визначено сімейно-орієнтовану реадаптацію (психоедукація, навички підтримувальної комунікації, сімейне консультування, групи взаємодопомоги) та розвиток інституту ветеранівнаставників (peer supporters). Для масштабування й якості запропоновано підготовку кадрів, регулярні супервізії, ваучерні механізми на психотерапію/соцпослуги та державно-приватні партнерства, а також антистигматизаційні ініціативи. The masterʼs thesis is devoted to the socio-psychological readaptation of military personnel during their return to peaceful life. The introduction outlines the essence of readaptation as a controlled process of restoring psychological balance, civilian roles and social ties after the traumatic effects of war; it emphasises that this is not only about reducing symptoms, but also about restoring control, security, meaning and integration into family, professional and social spheres. The aim is to study the needs and identify effective areas of psychological support during readaptation. The task is implemented through the selection of tools, the conduct of an empirical stage and a qualitative and quantitative analysis of the results. Due to limited access to respondents in wartime conditions, part of the diagnosis is organised remotely. The methodological complex included PHQ-9 for assessing depressive symptoms, Beck's anxiety scale, and the Mississippi PTSD scale; the instruments were specifically selected for a comprehensive assessment of emotional state and adaptive potential. According to Beck, anxiety levels ranging from normal to high were identified in accordance with scale intervals, confirming the need for systematic support. The practical value of the work lies in the possibility of implementing the outlined solutions in the activities of educational institutions and services that provide psychological and social support to military personnel and their families; the results can serve as a basis for individualised readaptation plans – from psychotherapeutic and family interventions to professional and educational integration. The conclusions justify an interdisciplinary model of assistance (psychologist, psychiatrist, social worker, rehabilitation specialist) with early screening, continuous support and family involvement. Family-oriented readaptation (psychoeducation, supportive communication skills, family counselling, mutual aid groups) and the development of the institution of veteran mentors (peer supporters) are identified as key conditions for sustainable results. To scale up and improve quality, staff training, regular supervision, voucher mechanisms for psychotherapy/social services and public-private partnerships, as well as anti-stigma initiatives, are proposed.
Помазан І. В. Психологічна підтримка військовослужбовців у процесі соціальної реадаптації : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / І. В. Помазан. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 57 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31488
Keywords: соціально-психологічна реадаптація; військовослужбовці; психологічна підтримка; депресія; тривога; ПТСР; сімейно-орієнтований підхід; ветерани-наставники; social and psychological rehabilitation; military personnel; psychological support; depression; anxiety; PTSD; family-oriented approach; veteran mentors