Технічне забезпечення техніко-криміналістичних досліджень у розслідуванні злочинів - Арешонков, Віталій Володимирович; Арешонков, В. В.; Арешонков, Виталий Владимирович; Areshonkov, Vitalii V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена вивченню проблематики, пов’язаної з технічними засобами, які використовуються при проведенні техніко-криміналістичних досліджень. У ній наголошується на тому, що наукові дискусії щодо застосування різної термінології на позначення технічних засобів, що використовуються під час розслідування злочинів (спеціальні технічні засоби криміналістики; криміналістичні засоби, науково-технічні засоби тощо), не мають підґрунтя, адже є цілком зрозуміле поняття «технічні засоби», що не потребує тлумачення. На основі аналізу думок науковців надано власне визначення технічного забезпечення техніко-криміналістичних досліджень, під яким розуміється діяльність з постачання суб’єктам проведення техніко-криміналістичних досліджень технічних засобів збирання та дослідження об’єктів, що містять або можуть містити інформацію, яка має значення для розслідування злочинів, та, відповідно, наявність у зазначених суб’єктів таких засобів у певній кількості та певної якості. У статті наголошується, що найбільше значення для техніко-криміналістичних досліджень як практичної діяльності має класифікація технічних засобів за призначенням. З огляду на різновиди техніко-криміналістичних досліджень та етапи їх проведення, запропоновано за цим критерієм класифікувати технічні засоби на три групи: 1) пошуку, огляду та попереднього дослідження об’єктів, що містять інформацію за кримінальним провадженням та можуть стати речовими доказами. 2) перевірки об’єктів за криміналістичними обліками. 3) експертних досліджень. Розглянуто сучасний стан та перспективні напрями технічного забезпечення техніко-криміналістичних досліджень за запропонованою класифікацією. На основі цього визначено основну проблематику технічного забезпечення техніко-криміналістичних досліджень, а саме: недостатність технічного забезпечення техніко-криміналістичних досліджень, особливо доекспертних; низький рівень технічного забезпечення окремих підрозділів з техніко-криміналістичного забезпечення органів досудового розслідування Національної поліції порівняно з експертними підрозділами, наслідком чого є недоотримання початкового матеріалу для проведення послідуючих лабораторних досліджень та інші. Запропоновані окремі шляхи вирішення зазначеної проблематики.

Статья посвящена изучению проблематики, связанной с техническими средствами, которые используются при проведении технико-криминалистических исследований. В ней подчеркивается, что научные дискуссии по применению различной терминологии для обозначения технических средств, используемых при расследовании преступлений (специальные технические средства криминалистики; криминалистические средства, научно-технические средства и т.п.), не имеют основания, ведь вполне понятно понятие « технические средства », не нуждается в толковании. На основе анализа мнений ученых предоставлено собственное определение технического обеспечения технико-криминалистических исследований, под которым понимается деятельность по поставке субъектам проведения технико-криминалистических исследований технических средств сбора и исследования объектов, которые содержат или могут содержать информацию, имеющую значение для расследования преступлений, и, соответственно, наличие в указанных субъектов таких средств в определенном количестве и определенного качества. В статье отмечается, что наибольшее значение для технико-криминалистических исследований как практической деятельности имеет классификация технических средств по назначению. Учитывая разновидности технико-криминалистических исследований и этапы их проведения, предложено по этому критерию классифицировать технические средства на три группы: 1) поиска, осмотра и предварительного исследования объектов, содержащих информацию по уголовным производством и могут стать вещественными доказательствами. 2) проверки объектов по криминалистическими учетами. 3) экспертных исследований. Рассмотрены современное состояние и перспективные направления технического обеспечения технико-криминалистических исследований по предложенной классификации. На основе этого определены основную проблематику технического обеспечения технико-криминалистических исследований, а именно: недостаточность технического обеспечения технико-криминалистических исследований, особенно доэкспертного; низкий уровень технического обеспечения отдельных подразделений с технико-криминалистического обеспечения органов досудебного расследования Национальной полиции сравнению с экспертными подразделениями, следствием чего является недополучение исходного материала для проведения последующих лабораторных исследований и другие. Предложенные отдельные пути решения указанной проблематике.

The article is devoted to the study of issues related to technical means used in technical-forensic research. It emphasizes that scientific discussions on the use of different terminology in the designation of technical means used in the investigation of crimes (special forensic tools; forensic tools, scientific and technical means, etc.) have no basis – there is a clear concept of technical means, which does not require interpretation. Based on the analysis of scientists’ opinions, the definition of technical support of technical-forensic research is given, which means the activity of supplying subjects of technical-forensic research with technical means of collecting and researching objects that contain or may contain information relevant to the investigation crimes and accordingly, the presence of these entities of such means in a certain quantity and a certain quality. The article emphasizes that the greatest importance for technical-forensic research as a practical activity is the classification of technical means by purpose. Given the types of forensic investigations and the stages of their conduct, it is proposed to classify technical means into three groups according to this criterion: 1) search, inspection and preliminary investigation of objects that contain information on criminal proceedings and can become material evidence; 2) inspections of objects according to forensic records; 3) expert research. The current state and promising areas of technical support of technical-forensic research according to the proposed classification are considered. Based on this, the main issues of technical support of technical-forensic research are identified, namely: in general, the lack of technical support for forensic research, especially pre-expert; low level of technical support of some units for technical and forensic support of pre-trial investigation bodies of the National Police in comparison with expert units, resulting in a lack of initial material for subsequent laboratory tests and others; insufficient number of domestic scientific developments in forensic science, lack of a comprehensive approach in this direction. Some ways to solve this problem are proposed.
Арешонков В. В. Технічне забезпечення техніко-криміналістичних досліджень у розслідуванні злочинів / В. В. Арешонков // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 88 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 3-10.
Keywords: криміналістична техніка; техніко-криміналістичні дослідження; криміналістичні експертизи; технічні засоби; технічне забезпечення; Forensic equipment; technical-forensic research; forensic examinations; technical means; technical support; криминалистическая техника; технико-криминалистические исследования; криминалистические экспертизы; технические средства; техническое обеспечение; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE