Методологічні підходи до дослідження природоохоронної діяльності - Головко, А.; Holovko, A. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті автор характеризує ключові методологічні (дослідницькі) підходи до дослідження природоохоронної діяльності, окреслює наявний стан і тенденції розвитку методології сучасного правознавства. Зазначено, що сучасна юриспруденція розвивається зі сприйняттям та засвоєнням загальнолюдських та європейських цінностей, визначальними серед яких є права та свободи людини, включаючи екологічні права, справедливість, індивідуальність, гуманізм, рівність та верховенство права. Автор аналізує структуру сучасної методології юридичної науки та з’ясовує місце дослідницьких підходів під час дослідження суспільно-правових явищ. Методологічні (дослідницькі) підходи безпосередньо залежать від наукових парадигм і здебільшого є результатом їх використання; крім того, цей вплив здійснюється не лише за допомогою ідеалів, норм, правил, а й їх предметних положень. У дослідженні зазначено, що загальнотеоретична юриспруденція характеризується наявністю не єдиного дослідницького підходу до розуміння проблем теоретико-правових принципів охорони навколишнього середовища, а їх сукупності. Автор підсумовує, що плюралізм методологічних підходів дає змогу всебічно вивчити концепцію, особливості, принципи, функції та механізм охорони навколишнього природного середовища в Україні та визначити аспекти вдосконалення правового регулювання природоохоронної діяльності в контексті європейської та євроатлантичної інтеграції.

Іn the article the author characterizes the key methodological (research) approaches to the study of environmental activities. Outlines the current state and trends in the methodology of modern jurisprudence. It is established that modern jurisprudence develops with the perception and assimilation of universal and European values, of which the defining – inalienable human rights and freedoms, including environmental, justice, individuality, humanism, equality, rule of law. Analyzes the structure of the methodology of specific research and the place of research approaches in it. Methodological approaches is crucial for the potential of heuristic component (level) research methodology of theoretical and legal foundations of environmental activities. Methodological (research) approaches directly depend on scientific paradigms and are mostly the result of their use, in addition, this influence is carried out not only through the ideals, norms, rules of research contained in the paradigm, but also their subject provisions. Reveals the cognitive potential of key methodological approaches to understanding the theoretical and legal foundations of environmental activities. The key research approaches to the study of theoretical and legal principles of environmental protection include activity (leading), systemic, comparative, anthropological, axiological and demanding. At the same time, domestic general theoretical jurisprudence is characterized by the presence of not a single research approach to understanding the problems of theoretical and legal principles of environmental protection, but their totality. After all, only the pluralism of methodological approaches allows for a comprehensive study of the concept, features, principles, functions and mechanism of environmental protection in Ukraine and identify areas for improving its legal regulation in the context of European and Euro-Atlantic integration.
Головко А. Методологічні підходи до дослідження природоохоронної діяльності / А. Головко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 2. - С. 289-296.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; environmental activities; theoretical and legal bases of environmental activities; methodology; methodology of jurisprudence; methodological approaches; природоохоронна діяльність; теоретико-правові засади природоохоронної діяльності; методологія; методологія правознавства; методологічні підходи