Вплив стилю прив’язаності на характер романтичних стосунків у молоді : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Плахотнюк, Маргарита Вікторівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена теоретико-емпіричному дослідженню впливу стилю прив’язаності на характер романтичних стосунків у молоді. Актуальність дослідження зумовлена зростанням числа розлучень серед молодих пар в Україні та необхідністю розробки ефективних стратегій психологічної допомоги. Здійснено теоретичний аналіз наукових підходів до вивчення стилів прив’язаності та їх впливу на романтичні стосунки. За результатами дослідження встановлено, що стиль прив’язаності є значущим фактором, який впливає на якість романтичних стосунків. Виявлено, що безпечний стиль прив’язаності пов’язаний з вищими показниками задоволеності стосунками, довіри, інтимності та відданості порівняно з небезпечними стилями. Визначено гендерні відмінності у взаємозв’язку стилів прив’язаності з характеристиками романтичних стосунків, зокрема у жінок тривожність має сильніший негативний зв’язок з якістю стосунків порівняно з чоловіками. На основі результатів дослідження розроблено програму психологічного тренінгу «Будуємо безпечні зв’язки» та практичні рекомендації щодо психологічного супроводу молоді з різними стилями прив’язаності у романтичних стосунках. Розроблені матеріали можуть бути використані у психологічному консультуванні пар, розробці психокорекційних та психотерапевтичних програм, а також у створенні освітніх та превентивних програм. The paper is devoted to the theoretical and empirical study of the influence of attachment style on the nature of romantic relationships in young adults. The relevance of the research is determined by the increasing divorce rate among young couples in Ukraine and the need to develop effective strategies for psychological assistance. A theoretical analysis of scientific approaches to the study of attachment styles and their impact on romantic relationships has been conducted. According to the research results, attachment style is a significant factor affecting the quality of romantic relationships. It has been found that secure attachment style is associated with higher indicators of relationship satisfaction, trust, intimacy, and commitment compared to insecure styles. Gender differences in the relationship between attachment styles and characteristics of romantic relationships have been identified, particularly that anxiety has a stronger negative correlation with relationship quality in women compared to men. Based on the research results, a psychological training program "Building Secure Connections" and practical recommendations for psychological support of young people with different attachment styles in romantic relationships have been developed. The materials developed can be used in psychological counseling for couples, in the development of psychocorrectional and psychotherapeutic programs, as well as in the creation of educational and preventive programs.
Плахотнюк М. В. Вплив стилю прив’язаності на характер романтичних стосунків у молоді : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / . - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 65 с.
Keywords: стиль прив’язаності; романтичні стосунки; молодь; безпечна прив’язаність; задоволеність стосунками; психологічний супровід; attachment style; romantic relationships; young adults; secure attachment; relationship satisfaction; psychological support