Правове забезпечення висококваліфікованої зайнятості в Європейському Союзі - Дарморіс, Оксана Маркіянівна (Одеса, 2014)
У статті автор досліджує особливості правового статусу громадян із третіх країн, які прибули в ЄС з метою працевлаштування; аналізує положення Директиви 2009/50/ЄС, що стосуються забезпечення працевлаштування та рівного доступу до професій, які потребують високої кваліфікації. Для забезпечення працевлаштування висококваліфікованих працівників-мігрантів із третіх країн в ЄС спеціально розроблено механізм Європейської голубої карти. В статье автор исследует особенности правового статуса граждан из третьих стран, прибывших в ЕС в целях трудоустройства; анализирует положения Директивы 2009/50/ЕС, касающиеся обеспечения трудоустройства и равного доступа к профессиям, требующим высокой квалификации. С целью обеспечения трудоустройства высококвалифицированных работников-мигрантов из третьих стран в ЕС специально разработан механизм Европейской голубой карты. In the report author studies the special features of the legal status of the third-country citizens that arrived to the EU with the purpose of employment and examines the regulation of Council Directive 2009/50/E that regulates providing the employment and equal access to occupations that needs the high quality. The framework of EU blue card was specially elaborated with the purposes of providing the employment of highly qualified workers that emigrated to the EU.
Дарморіс О. М. Правове забезпечення висококваліфікованої зайнятості в Європейському Союзі / О. М. Дарморіс // Актуальні проблеми політики : зб. наук. праць / НУ "ОЮА" ; Південноукр. центр гендерних досліджень; / Голов. ред. доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, академік АПН України С. В. Ківалов. – Одеса, 2014. – Вип. 52. – С. 108-115.
Keywords: громадяни третіх країн; Європейський Союз; працевлаштування; Директива 2009/50/ЄС; рівний доступ до професій; Європейська голуба карта; граждане третьих стран; Европейский Союз; трудойстройство; Директива 2009/50/ЕС; равный доступ к профессиям; Европейская голубая карта; third-country citizens; European Union; employment; Council Directive 2009/50/EC; equal access to occupations; EU blue card