«Галюцинації» штучного інтелекту як загроза конституційним принципам судочинства - Ваньчак, Марта Володимирівна; Ваньчак, М. В.; Vanchak, Marta V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Одним із фундаментальних конституційних принципів судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Кожна зі сторін під час судового процесу обстоює завдяки процесуальним інструментам стратегію захисту, тоді як суд забезпечує паритетність сторін, що є необхідним фундаментом для винесення справедливого вердикту. Проте в умовах цифровізації ця паритетність опиняється під загрозою. В Ухвалі Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 15 січня 2026 року у справі № 240/14153/24 окреслено межі допустимого використання штучного інтелекту у правничій діяльності. Генерування «галюцинацій» штучним інтелектом грубо порушує конституційні принципи судочинства, тому його зовні переконливі «галюцинації» потребують тотальної верифікації правником.
Ваньчак М. В. «Галюцинації» штучного інтелекту як загроза конституційним принципам судочинства. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 185-188. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33120
Keywords: конституційні принципи судочинства; змагальність сторін; штучний інтелект; «галюцинації» штучного інтелекту; фаховий людський контроль; процесуальна добросовісність; правова визначеність; професійна етика адвоката; цифровізація правосуддя; процесуальна економія; сonstitutional principles of justice; adversarial proceedings; artificial intelligence; AI hallucinations; human-in-the-loop; procedural good faith; legal certainty; legal ethics; digitalization of justice; procedural economy