Виховання «людини культури» у просторі вищого навчального закладу - Романкова, Л. М.; Романкова, Л. Н.; Romankova, L. N. (My University, 2017)
У статті проаналізовано вимоги до виховання «людини культури» в майбутніх фахівців у просторі ВНЗ. Зазначено, що культурологічна сфера має два джерела впливу на формування особистості: наука живить процес навчання, а культура – процес виховання. Культурологічна сфера є найчутливішим компонентом світового громадянського суспільства, оскільки ґрунтується на духовному субстраті, відчути який може лише «людина культури». Духовна сфера світового громадянського суспільства формується під впливом ідеї космополітизму, що інтенсивно набуває функцій світогляду та ідеології, а також формується на основі взаємопроникнення науки, культури, освіти і релігії. На початок ХХІ століття у планетарному просторі відбулась тиха культурна революція і на перше місце вийшла геокультура. Розкрито сукупність властивостей, якими повинен володіти майбутній випускник ВНЗ для ефективної самореалізації у просторі світового суспільства знань.

В статье проанализированы требования к воспитанию «человека культуры» у будущих специалистов в пространстве вуза. Отмечено, что культурологическая сфера имеет два источника влияния на формирование личности: наука питает процесс обучения, а культура – процесс воспитания. Культурологическая сфера представляет собой чувствительный компонент всемирного гражданского общества, поскольку основывается на духовном субстрате, почувствовать который может только «человек культуры». Духовная сфера всемирного гражданского общества формируется под влиянием идеи космополитизма, интенсивно приобретает функции мировоззрения и идеологии, а также формируется на основе взаимопроникновения науки, культуры, образования и религии. В начале XXI века в планетарном пространстве состоялась «тихая» культурная революция и на первое место вышла геокультура. Раскрыто совокупность свойств, которыми должен обладать будущий выпускник вуза для эффективной самореализации в пространстве всемирного общества знаний.

The article analyzes the requirements for the education of a “human of culture” among the future specialists in the space of the University. Noted that the cultural sphere has two sources of influence on the formation of personality: science nourishes the learning process, and culture – the process of education. The cultural sphere is a sensitive component of global civil society, since it is based on a spiritual substratum, to feel which can only be a “human of culture”. The spiritual sphere of global civil society is influenced by the ideas of cosmopolitanism, rapidly be- comes a function of ideology and the ideology, and is based on the interpenetration of science, culture, education and religion. In the beginning of XXI century in planetary space held a “quiet” cultural revolution and the first place went geoculture. Reveals the set of properties that should be possessed by the future graduate for effective self-realization in the space of the world of the knowledge society.
Романкова Л. М. Виховання «людини культури» у просторі вищого навчального закладу / Л. М. Романкова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 120-124.
Keywords: культура; процес виховання; світове громадянське суспільство; геокультура; культура; процесс воспитания; мировое гражданское общество; геокультура; culture; parenting; global civil society; geocultur