Нестача питної води, як одна з основних проблем людства - Калашник , Ю. В.; Kalashnik, Y. V. (Одеса : Фенікс, 2012)
Право на воду, як одне з найголовніших прав людини, констатує в своїй роботі автор, було визнано світовою спільнотою у ХХІ столітті, так Всесвітня організа- ція охорони здоров’я визначаючи критерії якості життя, поставила фактор води на перше місце. У 2002 році Міжнародна комісія з економічних, соціальних та культурних прав затвердила Коментар 15 в якому зазначено: «Кожний має право на адекватну кількість безпечної води необхідної для: запобігання смерті від зневоднення, зниження ризику від хвороб, пов’язаних з водою, і забезпечення во- доспоживання, приготування їжі та дотримання правил особистої та домашньої гігієни». Як дотримуються ці права і які є проблеми і висвітлює автор в статті.
Калашник Ю. В. Нестача питної води, як одна з основних проблем людства / Ю. В. Калашник // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 548-551.
Keywords: нестача питної води; право на воду; охорона та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер; доступ до безпечної води та санітарії для кожного європейця; недостаток питьевой воды; право на воду; охрана и использование трансграничных водотоков и международных озер; доступ к безопасной воде и санитария для каждого европейца; shortage of drinking water; right to water; Protection and Use of Transboundary Watercourses and International Lakes; access to safe water and sanitation for every European