Функції держави із забезпечення судового захисту екологічних прав громадян - Бузунко, Олена Анатоліївна; Бузунко, О. А.; Buzunko, Olena A.; Buzunko, O. A. (Одеса : Гельветика, 2021)
Відповідно до ст. 16 Конституції України забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави. Забезпечення екологічної функції пов’язане з тим, що екологічна функція, будучи однією із головних, неможлива без загальнообов’язкових правил поведінки, які закріплені в нормах права. Реалізуючи конституційне положення та забезпечуючи практичну реалізацію екологічної функції, держава, маючи систему законодавчих і судових органів та уповноважених суб’єктів виконавчої влади, спроможна не тільки захищати свободи, права і інтереси громадян, права та інтереси юридичних осіб, а у разі необхідності застосовувати до порушників екологічного законодавства заходи державного примусу. У статті звертається увага, що нині порушення екологічних прав, свобод та інтересів громадян відбуваються майже щодо всіх об’єктів екологічних відносин, це покладає на державу обов’язок забезпечити судовий захист екологічних прав громадян. Проаналізовано нормативно-правові акти, зокрема, закони України: «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про судоустрій і статус суддів», «Про оцінку впливу на довкілля», «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» щодо деталізації та змісту функцій держави із забезпечення судового захисту екологічних прав громадян. Внаслідок здійсненого аналізу юридичної літератури з’ясовано, що серед науковців наявні різні доктринальні погляди щодо функцій держави. Здійснення досліджень сучасних функцій держави дало підстави виокремити найбільш глобальні її функції із забезпечення судового захисту екологічних прав громадян, до яких ми відносимо: соціальну функцію; правоохоронну функцію; регулятивну функцію; інформаційну функцію; міжнародну функцію. Проаналізувавши функції держави із забезпечення судового захисту екологічних прав громадян, надано авторське визначення поняття «функції держави із забезпечення судового захисту екологічних прав громадян».

According to Art. 16 of the Constitution of Ukraine, ensuring environmental security and maintaining ecological balance on the territory of Ukraine, overcoming the consequences of the Chernobyl disaster – a catastrophe on a global scale, preserving the gene pool of the Ukrainian people is the duty of the state. Ensuring the environmental function is, due to the fact that the environmental function, being one of the main, is impossible without the mandatory rules of conduct, which are enshrined in law. Implementing the constitutional provision and ensuring the practical implementation of the environmental function, the state, having a system of legislative and judicial bodies and authorized executive bodies, is able not only to protect the freedoms, rights and interests of citizens, rights and interests of legal entities, violators of environmental legislation measures of state coercion. The article draws attention to the fact that currently violations of environmental rights, freedoms and interests of citizens occur in almost all objects of environmental relations – this leaves the state to ensure judicial protection of environmental rights of citizens. The normative legal acts, in particular, the Laws of Ukraine: “On Environmental Protection”, “On the Judiciary and the Status of Judges”, “On Environmental Impact Assessment”, “On the Basic Principles (Strategy) of the State Environmental Policy of Ukraine for the period up to 2030” are analyzed on the details and content of the functions of the state to ensure judicial protection of environmental rights of citizens. An analysis of the legal literature has shown that scholars have differing doctrinal views on the functions of the state. Carrying out of researches of modern functions of the state has given the basis to allocate its most global functions on maintenance of judicial protection of ecological rights of citizens to which we carry: social function; law enforcement function; regulatory function; information function; international function. After analyzing the functions of the state to ensure judicial protection of environmental rights of citizens, the author’s definition of the concept of “functions of the state to ensure judicial protection of environmental rights of citizens” was done.
Бузунко О. А. Функції держави із забезпечення судового захисту екологічних прав громадян / О. А. Бузунко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2021. - № 1. - С. 235-241.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; functions; state; ecology; rights; judicial protection; функції; держава; екологія; права; судовий захист