Належне врядування й надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування - Єзеров, Альберт Анатолійович; Батан, Юрій Дмитрович (My University, 2016)
Стаття присвячена розгляд у концепції належного врядування й дотримання його критеріїв органами місцевого самоврядування під час надання адміністративних послуг. Зазначається, що запровадженню цієї концепції сприяють процеси демократизації, децентралізації публічної влади, адаптації українського законодавства до європейського права, інтеграції до європейського правового простору тощо. Особливу увагу приділено розгляду основних стандартів (принципів) належного врядування, дотримання яких органами місцевого самоврядування дасть змогу якнайкраще надавати адміністративні послуги: законності, доступності, права бути почутим, права на оскарження, прозорості й підзвітності. Запропоновано зміни до національного законодавства з метою наближення діяльності органів місцевого самоврядування до концепції належного врядування.

Статья посвящена рассмотрению концепции надлежащего управления и соблюдению его критериев органами местного самоуправления при предоставлении административных услуг. Отмечается, что внедрению данной концепции способствуют процессы демократизации, децентрализации публичной власти, адаптации украинского законодательства к европейскому праву, интеграции в европейское правовое пространство и т. п. Особое внимание уделено рассмотрению основных стандартов (принципов) надлежащего управления, соблюдение которых органами местного самоуправления позволит лучше предоставлять административные услуги: законности, доступности, права быть услышанным, права на обжалование, прозрачности и подотчетности. Предложены изменения в национальное законодательство с целью приближения деятельности органов местного самоуправления концепции надлежащего управления.

The article is devoted to consideration of the concept of good governance and compliance with its criteria for local self-government authorities in the administrative service provision. It is noted that processes of democratization, decentralization of public administration, adaptation of Ukrainian legislation to European law, integration into the European legal space contribute to the introduction of good governance. The article draw s the special attention to basic standards (principles) of good governance, compliance with which by local self-government authorities will enable to provide better administrative services: legality, accessibility, right to be heard, right to appeal, transparency an d accountability. The amendments to the national legislation are proposed.
Єзеров А. А. Належне врядування й надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування / А. Єзеров, Ю. Батан // Юридичний вісник. - 2016. - № 2. - С. 109-116.
Keywords: належне врядування; надання адміністративних послуг; органи місцевого самоврядування; законність; доступність; право бути почутим; право на оскарження; прозорість; підзвітність; надлежащее управление; предоставления административных услуг; органы местного самоуправления; законность; доступность; право быть услышанным; право на обжалование; подотчетность; good governance; provision of administrative services; local self-government bodies; lawfulness; accessibility; right to be heard; right to appeal; transparency; accountability