Алгоритмічний вплив соціальних мереж як інструмент сучасної пропаганди: досвід ЄС та України - Немченко, Станіслав Олегович; Немченко, С. О. (Одеса : Фенікс, 2026)
У сучасному інформаційному суспільстві соціальні мережі стали одним із головних каналів комунікації та поширення інформації. Їхня особливість полягає в тому, що доступ до інформації визначається не лише вибором користувача, а й алгоритмами, які формують індивідуалізовану стрічку новин. Алгоритми фактично визначають, «що саме бачать користувачі», тим самим впливаючи на суспільний дискурс. Це створює сприятливі умови для використання соціальних мереж у пропагандистських цілях, особливо в умовах політичної конкуренції та інформаційних конфліктів
Немченко С. О. Алгоритмічний вплив соціальних мереж як інструмент сучасної пропаганди: досвід ЄС та України. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 361-364 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33142
Keywords: алгоритми соціальних мереж; онлайн платформи; пропаганда; дезінформація; ехокамери; «інформаційні бульбашки»; мікротаргетинг; маніпуляції; цифровізація; інформаційна політика; цифровий суверенітет; медіаграмотність; social media algorithms; online platforms; propaganda; disinformation; echo chambers; «information bubbles»; microtargeting; manipulation; digitalization; information policy; digital sovereignty; media literacy