Специфіка захисту виключних прав на використання службових винаходів - Яшарова, Марія Миколаївна; Яшарова, Мария Николаевна; Yasharova, Maryia N. (My University, 2009)
У сучасних умовах майже всі питання, пов'язані з охороною результатів творчої діяльності, набувають особливого значення. Причому більшість новітніх технологій та інших об'єктів промислової власності розробляються саме в ході трудових правовідносин. Тому службові винаходи і захист прав на них набувають особливої ​​актуальності. У підсумку дослідження можна зробити висновок про те, що захист прав на службові винаходи являє собою сукупність заходів, які спрямовані на припинення порушень, відновлення прав суб'єкта службового винаходу, а також відшкодування завданих цими порушеннями збитків, що здійснюються в судовому або іншому, встановленому законом порядку.

В современных условиях почти все вопросы, связанные с охраной результатов творческой деятельности, приобретают особенное значение. Причем большинство новейших технологий и других объектов промышленной собственности разрабатываются именно в ходе трудовых правоотношений. Поэтому служебные изобретения и защита прав на них приобретают особенную актуальность. В итоге исследования можно сделать вывод о том, что защита прав на служебные изобретения представляет собой совокупность мероприятий, которые направлены на прекращение нарушений, восстановление прав субъекта служебного изобретения, а также возмещение нанесенных этими нарушениями убытков, что осуществляются в судебном или ином, установленном законом порядке.

Under contemporary conditions almost all the problems concerning the cre- ative activity results defense take on special significance. The most of the mod- ern technologies and other industrial property objects are being developed during the legal labour relations. Therefore the office inventions and invention rights are questions of the current importance. In the end the own conclusion is made as follows: the office investigations rights defense are aimed at the cessation of violations, the restoration of the office investigations subject rights, and also at the reparation of caused by these violations damages. These activities are imple- mented judicially and by legal means.
Яшарова М. М. Специфіка захисту виключних прав на використання службових винаходів / М. М. Яшарова // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОН України, ОНЮА. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 38. – С. 708-715.
Keywords: службові винаходи; інтелектуальна власність; охорона виключних прав; Закон України "Про охорону прав на винаходи та корисні моделі"; служебные изобретения; интеллектуальная собственность; охрана исключительных прав; Закон Украины "Об охране прав на изобретения и полезные модели"; service inventions; іntellectual property; protection of exclusive rights; Law of Ukraine "On protection of rights to inventions and utility models"