Дослідження інтелектуальних антенних решіток для адаптивного управління променем у мобільних мережах 5G/6G - Вакарчук, Анна Олександрівна; Вакарчук, А. О.; Димов, Максим Віталійович; Димов, М. В. (Одеса : Міжнародний університет, 2025)
Досліджено ключові аспекти застосування інтелектуальних антенних решіток для реалізації адаптивного управління променем у мобільних мережах п'ятого та шостого поколінь (5G/6G). Проаналізовано переваги АУП, такі як підвищення спектральної ефективності, мінімізація інтерференції та покращення якості обслуговування. Розглянуто основні виклики та сучасні алгоритмічні підходи до формування променя, зокрема з використанням методів машинного навчання. Робота демонструє критичну важливість ІАР для забезпечення високої пропускної здатності та надійності, яких вимагають стандарти 5G та 6G.
Вакарчук А. О. Дослідження інтелектуальних антенних решіток для адаптивного управління променем у мобільних мережах 5G/6G / А. О. Вакарчук, М. В. Димов // Передові технології в інформаційно-комунікаційній інженерії (ATICE'2025) : зб. матеріалів міжнар. конф. (зимовий форум) / відп. ред. І. М. Соловська, Д. М. Розенвассер. – Одеса : Міжнародний університет, 2025. – С. 93-95. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31386
Keywords: інтелектуальні антенні решітки (ІАР); адаптивне управління променем (АУП); 5G; 6G; MIMO; спектральна ефективність; машинне навчання (ML)