Dimensiunea epistemologică a expertizei în investigarea criminalității organizate - Mascarell, Mădălina Elena; Mascarell, Mădălina Elena (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Criminalitatea organizată reprezintă una dintre cele mai complexe forme de manifestare a fenomenului contemporan, cu ramificații transnaționale și implicații economice, politice și sociale majore. În fața acestui tip de criminalitate, simpla aplicare a normelor juridice nu este suficientă; este necesară o abordare integrată, în care expertiza științifică devine un instrument esențial pentru descoperirea adevărului și consolidarea încrederii în justiție. Dimensiunea epistemologică a expertizei se referă la modul în care aceasta contribuie la producerea și validarea cunoașterii în procesul penal, la rolul ei în stabilirea adevărului judiciar și la relația dintre rațiunea juridică și rațiunea științifică. Într-o lume marcată de globalizare, digitalizare și diversificare a formelor de criminalitate, expertiza nu mai este doar un mijloc de probă, ci o formă de raționament științific aplicat dreptului, un garant al obiectivității și al rigorii în actul de justiție. Organized crime is one of the most complex forms of manifestation of the contemporary phenomenon, with transnational ramifications and major economic, political and social implications. In the face of this type of crime, the mere application of legal rules is not enough; An integrated approach is needed, in which scientific expertise becomes an essential tool for uncovering the truth and building trust in justice. The epistemological dimension of expertise refers to the way in which it contributes to the production and validation of knowledge in criminal proceedings, its role in establishing judicial truth, and the relationship between legal and scientific reason. In a world marked by globalization, digitalization and diversification of forms of crime, expertise is no longer just a means of proof, but a form of scientific reasoning applied to law, a guarantor of objectivity and rigor in the act of justice.
The epistemological dimension of expertise in the investigation of organized crime
Mascarell M.-E. Dimensiunea epistemologică a expertizei în investigarea criminalității organizate / M.-E. Mascarell // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 96-100. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31271
Keywords: criminalitate organizată; expertiză științifică; dimensiune epistemologică; digitalizare; globalizare; încreder; organized crime; scientific expertise; epistemological dimension; digitalization; globalization; trust