Участь адвокатів у правовій системі України в умовах цифровізації: сучасні виклики та міжнародно-правові гарантії - Раздорожний, Герман Юрійович; Раздорожний, Г. Ю.; Razdorozhnyi, Herman Yu. (Одеса : Фенікс, 2026)
Цифровізація правової системи України значно випереджає розвиток правових механізмів захисту адвокатської діяльності та істотно трансформує практичну діяльність адвокатів, змінюючи не лише інструменти здійснення захисту, але й саму природу взаємодії адвоката з судом, клієнтом та державними органами, що створює дисбаланс між ефективністю правосуддя та гарантіями професійної незалежності адвокатів. Впровадження електронного судочинства, системи «Електронний суд», використання електронних доказів та дистанційних засобів комунікації формують нову модель адвокатської діяльності. Участь адвокатів у правовій системі в умовах цифровізації потребує не лише технічної адаптації, але й глибокого нормативного переосмислення їхнього статусу та гарантій діяльності.
Раздорожний Г. Ю. Участь адвокатів у правовій системі України в умовах цифровізації: сучасні виклики та міжнародно-правові гарантії. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 253-255. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33306
Keywords: цифровізація; адвокат; адвокатська діяльність; електронне судочинство; електронні докази; адвокатська таємниця; конфіденційність; відеоконференція; правова система; міжнародно-правові гарантії; права людини; доступ до правосуддя; кібербезпека; хмарні технології; процесуальні гарантії; digitalization; lawyer; legal practice; e-justice; electronic evidence; attorney-client privilege; confidentiality; videoconference; legal system; international legal guarantees; human rights; access to justice; cybersecurity; cloud technologies; procedural safeguards