Політичний вибір посадових осіб публічної влади в Україні: політико-психологічні чинники - Яковлев, Денис Вікторович; Яковлев, Денис Викторович; Yakovlev, Denys V.; Яковлев, Д. В. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2023)
Статтю присвячено визначенню політико-психологічних чинників політичного вибору посадових осіб публічної влади в Україні. Публічна влада (органи державної влади та місцевого самоврядування), яка частина правлячого класу здійснює безпосереднє адміністрування різними сферами суспільного життя, впливаючи на політичний процес у власних інтересах. Водночас, більша частина посадових осіб не проходить процедуру електоральної легітимації, вони обирають (як і всі громадяни), але не завжди мають бути обраними. Політичний вибір є складним, багатовимірним процесом, який привертає постійну увагу публіки та науковців, масмедіа та експертів. В умовах демократії політичний вибір складається із усвідомлення індивідом свого становища як ситуації вибору та відповідальності за нього, визначення проблеми, яка потребує вирішення шляхом вибору та альтернативних варіантів дій, нарешті – здійснення рішучих кроків щодо реалізації вибору. В основі дослідження політичного вибору знаходиться принцип методологічного індивідуалізму. Відповідно до теорії вибору, визначено дихотомії політичного вибору посадових осіб публічної влади. До них віднесено дихотомії «політика – адміністрація» (яку було вирішено у концепції «компліментарності політики та адміністрації»), «автоматизована дія v. реакція на екстремальну ситуацію», «життєвий вибір v. політичний вибір», «електоральний вибір v. позиція щодо соціально-політичної реальності». Обґрунтовано, що задля започаткування чи продовження успішної кар’єри посадові особи публічної влади повинні мати чітку політичну чи навіть партійну ідентифікацію. Відбувається політизація бюрократії. Аргументовано, що аналіз політичного вибору посадових осіб публічної влади має обов’язково враховувати мотивації, наміри, інтереси окремих індивідів. Але також необхідно враховувати їх групову ідентифікацію. Відзначено, що одним із факторів політичного вибору посадових осіб публічної влади є комунікативні технології, серед яких провідна роль належить медіа-скандалам. Політичний вибір бюрократії призводить до змін умов та правил електорального вибору громадян (зміни умов «гри» під час самої «гри»).

The article is devoted to the definition of political and psychological factors in the political choice of public power in Ukraine. Public power (bodies of state power and local self-government), as a part of the ruling class, directly administers various spheres of public life, influencing the political process in their own interests. At the same time, the majority of officials do not go through the procedure of electoral legitimation, they elect (like all citizens), but do not always have to be elected. Political choice is a complex, multidimensional process that attracts the constant attention of the public and scientists, mass media and experts. In the conditions of democracy, political choice consists of an individual awareness of their position as a situation of choice and responsibility for it, identification of a problem that needs to be solved through choice and alternative options for action, and finally, taking decisive steps to implement the choice. The basis of the study of political choice is the principle of methodological individualism. According to the theory of choice, the dichotomies of the political choice of public officials are defined. These include dichotomies politics – administration (which was resolved in the concept of complementarity of politics and administration), automated action v. reaction to an extreme situation lifechoice v. political choice, electoral choice v. position regarding socio-political reality. It is justified that in order to start or continue a successful career, public officials should have a clear political or even party identification. The bureaucracy is being politicized. It is argued that the analysis of the political choice of public officials must necessarily take into account the motivations, intentions, and interests of individuals. However, it is also necessary to take into account their group identification. It is noted that one of the factors in the political choice of public officials is communication technologies, among which media scandals play a leading role. The political choice of the bureaucracy leads to changes in the conditions and rules of the electoral choice of citizens (changes in the conditions of the game during the game itself).
Яковлев Д. В. Політичний вибір посадових осіб публічної влади в Україні: політико-психологічні чинники / Д. В. Яковлев // Науковий журнал «Габітус». – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2023. – Вип. 53. – С. 212-217. DOI https://doi.org/10.32782/2663-5208.2023.53.36
Keywords: публічна влада; політичний вибір; психологія вибору; електоральний вибір; орган державної влади; орган місцевого самоврядування; децентралізація влади; політико-психологічні параметри; посадові особи; медіа-скандали; демократія; public power; political choice; psychology of choice; electoral choice; body of state power; body of local self-government; decentralization of power; political and psychological parameters; officials; media scandals; democracy; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science