Деякі актуальні питання правового забезпечення відновлення земель - Лісова, Т. В.; Лісова, Тетяна Вікторівна; Lisova, Tetiana V. (Одеса : Гельветика, 2021)
Статтю присвячено дослідженню проблем правового забезпечення відновлення земель. Наголошується, що значна частина земель незалежно від їх цільового призначення вимагає проведення невідкладних заходів відновлення. Звертається увага на декларативність правових приписів, спрямованих на відновлення стану земель, наявність юридичних прогалин і колізій у вказаній сфері. Запропоновано критерії розмежування понять «відновлення» та «відтворення», зауважено, що вказані поняття не є тотожними. Наголошено на невідтворюваності земель як природного об’єкта. Зазначено, що під час відновлення земель відбувається приведення стану земель від існуючого негативного до притаманного їм первісного якісного стану. Підкреслюється необхідність документальної фіксації змін стану земельної ділянки. Запропоновано дефініцію поняття «відновлення земель». Наголошено на різних його правових аспектах. Запропоновано класифікацію заходів відновлення земель. Особливу увагу привернуто до основних заходів відновлення останніх. Пропонується відрізняти відновлення земель у широкому розумінні від вузького розуміння вказаного терміну. Наголошується на особливостях відновлення земель різних категорій. Акцентовано увагу, що насамперед землі потребують відновлення через неправомірні дії, водночас у певних випадках стан земель може бути погіршеним і через дії правомірні. Досліджено правову природу норм, що регулюють суспільні відносини у сфері відновлення земель, їх місце у системі земельного права. Запропоновано обґрунтовані критерії розмежування охорони та відновлення земель, проаналізовано їх взаємозв’язок. Розглянуто особливості та місце відновлення стану земельної ділянки в системі способів захисту порушених прав на землю. Проведено аналіз правових норм, які регламентують права та обов’язки у відповідній сфері. Виявлено прогалини у правовому регулюванні у вказаній царині та зроблені відповідні пропозиції. Зроблено висновок про слабкий економічний механізм та необхідність посилення юридичної відповідальності у сфері забезпечення відновлення земель. Зроблено висновок про необхідність надання відновленню системного характеру та розробки й прийняття необхідних нормативно-правових актів.

The article is devoted to the study of the problems of legal support of land restoration. It is emphasized that a significant part of the land, regardless of its purpose, requires urgent restoration measures. Attention is paid to the declarativeness of legal regulations aimed at restoring the state of lands, the presence of legal gaps and conflicts in this area. The criteria for distinguishing between the concepts of “restoration” and “reproduction” are proposed, it is noted that these concepts are not identical. Emphasis is placed on the nonreproducibility of land as a natural object. It is noted that during the restoration of lands the state of lands is reduced from the existing negative to their inherent initial quality condition. The need to document changes in the state of the land is emphasized. The definition of the concept of “land restoration” is offered. Emphasis is placed on its various legal aspects. The classification of land restoration measures is offered. Particular attention is paid to the main measures to restore the latter. It is proposed to distinguish the restoration of land in a broad sense from a narrow understanding of the term. Emphasis is placed on the peculiarities of the restoration of lands of different categories. It is emphasized that first of all the lands need to be restored due to illegal actions, at the same time in some cases the condition of the lands may be worsened due to legal actions. The legal nature of the norms regulating public relations in the field of land restoration, their place in the system of land law is studied. Substantiated criteria for delimitation of protection and restoration of lands are offered, their interrelation is analyzed. Features and place of restoration of a condition of the land plot in system of ways of protection of the broken rights to the lands are considered. An analysis of the legal norms governing the rights and obligations in the relevant field. Gaps in the legal regulation in this area have been identified and appropriate proposals have been made. It is concluded that the economic mechanism is weak and the need to strengthen legal liability in the field of land reclamation. It is concluded that it is necessary to restore the systemic nature and develop and adopt the necessary regulations.
Лісова Т. В. актуальні питання правового забезпечення відновлення земель / Т. В. Лісова // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 94-103.
Keywords: відновлення; землі; ґрунти; якісний стан; родючість; Research Subject Categories::FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING; restoration; lands; soils; quality condition; fertility