Мораторій на відчуження земель товарного сільськогосподарського виробництва: новели законодавства - Барабаш, Алла Григорівна; Барабаш, А. Г.; Барабаш, Алла Григорьевна; Barabash, Alla H.; Лось, Анастасія Юріївна; Лось, А. Ю.; Лось, Анастасия Юрьевна; Los, Anastasiia Yu. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Статтю присвячено характеристиці правового регулювання мораторію на відчуження земель товарного сільськогосподарського виробництва. Авторами висвітлено способи обходу мораторію, які застосовувалися протягом його існування, та положення законів, які удосконалювали заборону на відчуження. Актуальність теми дослідження зумовлена тим, що питання обігу земель сільськогосподарського призначення є одним із найгостріших питань в українському суспільстві протягом останніх двох десятиліть. Прийняття Верховною Радою України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2020 є визначальною подією в правовому та економічному житті нашої країни. Звідси особливого значення набувають питання характеристики змісту цього Закону. Метою статті є визначення основних змін у правовому регулюванні мораторію на відчуження земель товарного сільськогосподарського виробництва. Особлива увага приділяється тлумаченню основних положень прийнятого Верховною Радою України Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2020. Охарактеризовано етапи запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, визначено склад суб’єктів, які зможуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також перелік об’єктів, на які розповсюджується дія прийнятого Закону. Проаналізовано вимоги Закону щодо ціни земельної ділянки, переважного права орендаря на купівлю земельної ділянки. Обґрунтована точка зору щодо участі іноземних осіб у вітчизняному ринку земель сільськогосподарського призначення. Автори доходять висновку, що новоприйнятий Верховною Радою України Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» скасовує мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення приватної власності частково, а також не врегульовує питання участі в земельному ринку іноземних фізичних та юридичних осіб, характеризується встановленням низки обмежень та заборон.

Статья посвящена характеристике правового регулирования моратория на отчуждение земель товарного сельскохозяйственного производства. Авторами освещены способы обхода моратория, которые применялись на протяжении его существования, и положения законов, которые совершенствовали запрет на отчуждение. Актуальность темы исследования обусловлена ​​тем, что вопрос оборота земель сельскохозяйственного назначения является одним из самых острых вопросов в украинском обществе на протяжении последних двух десятилетий. Принятие Верховной Радой Украины Закона «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно оборота земель сельскохозяйственного назначения» от 31.03.2020 является определяющим событием в правовой и экономической жизни нашей страны. Отсюда особое значение приобретают вопросы характеристики содержания этого Закона. Целью статьи является определение основных изменений в правовом регулировании моратория на отчуждение земель товарного сельскохозяйственного производства. Особое внимание уделяется толкованию основных положений принятого Верховной Радой Украины Закона «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно оборота земель сельскохозяйственного назначения» от 31.03.2020. Охарактеризованы этапы внедрения оборота земель сельскохозяйственного назначения, определен состав субъектов, которые смогут приобретать право собственности на земельные участки сельскохозяйственного назначения, а также перечень объектов, на которые распространяется действие принятого Закона. Проанализированы требования Закона о цене земельного участка, преимущественное право арендатора на покупку земельного участка. Обоснована точка зрения относительно участия иностранных лиц в российском рынке земель сельскохозяйственного назначения. Авторы приходят к выводу, что вновь принятый Верховной Радой Украины Закон «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно оборота земель сельскохозяйственного назначения» отменяет мораторий на отчуждение земель сельскохозяйственного назначения частной собственности частично, а также не регулирует вопросы участия в земельном рынке иностранных физических и юридических лиц, характеризуется установлением ряда ограничений и запретов.

The article is devoted to the characteristics of the legal regulation of moratorium on alienation of commercial agricultural land. Repeated changes in the conditions of the moratorium, in particular its complications, the expansion of its object related with the application of a plane of circumvention of the moratorium. The authors analyze the innovations related to the adoption of a new legislative act in the field of agricultural land circulation, namely the Law of Ukraine “Act introducing amendments to various legislative acts of Ukraine on the on the conditions for the turnover of agricultural land” of 31.03.2020. The topic of this scientific article is unusual relevant because the problems of alienation of land is one of the most resonant issues in Ukrainian society over the last two decades. The adoption of the Law by the Verkhovna Rada of Ukraine “Act introducing amendments to various legislative acts of Ukraine on the on the conditions for the turnover of agricultural land” of March 31, 2020 is a defining event in the legal and economic life of our country. So, interpretation of the content of this Law become especially important. The aim of this article is to determine the main changes in the legal regulation of the moratorium on the alienation of agricultural land and interpretation of the main provisions of the Law “Act introducing amendments to various legislative acts of Ukraine on the on the conditions for the turnover of agricultural land”. The article describes the norms of the Law in accordance with their introduction in stages. The study of the content and features of changes in the reform process takes place at each stage. An analysis of the requirements of the Law on the price of land, the prevalent right of the lessee to purchase land. The authors reveal information on the participation of foreign persons in the domestic market of agricultural land. As a result of the study, the authors conclude that the Law “Act introducing amendments to various legislative acts of Ukraine on the on the conditions for the turnover of agricultural land” adopted by the Verkhovna Rada of Ukraine only partially abolishes the moratorium on the alienation of privately owned agricultural land. The law does not regulate the issue of participation in the land market of foreign individuals and legal entities, and the law contains a number of restrictions and prohibitions.
Барабаш А. Г. Мораторій на відчуження земель товарного сільськогосподарського виробництва: новели законодавства / А. Г. Барабаш, А. Ю. Лось // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 37. – С. 103-107.
Keywords: мораторій; відчуження; землі сільськогосподарського призначення; землі товарного сільськогосподарського виробництва; земельні частки (паї); обхід мораторію; мораторий; отчуждение; земли сельскохозяйственного назначения; земли товарного сельскохозяйственного производства; земельные доли (паи); обход моратория; moratorium; acquisition; alienation of land; agricultural land; commercial agriculture land; land shares (shares); circumventing the moratorium; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE