Міжнародно-правові погляди Л. Ейрліха на загальні принципи права - Гачкевич, А. О.; Gachkevich, S. A. (Одеса, 2010)
У своїй статті автор аналізує роботи Л. Ейрліха, який, на думку автора, пояснює «загальні принципи права, визнані цивілізованими націями», як основи юридичного мислення. Загальні принципи права можна вважати юридичними постулатами, тобто твердженнями, що не потребують доведення, оскільки такі принципи як визнавались в Стародавньому світі, так і визаються законодавством сучасних держав (nemo plus juris in alium transferre potest quam ipse habet, nemo potest commodum capere de injuria sua propria, lex specialis derogat generali та ін.). Основним мотивом включення загальних принципів до переліку джерел вирішення спорів ППМП стало прагнення недопустити ситуацію, за якої Суд оголошує себе некомпетентним. Термін «цивілізовані нації» відображає поділ світу в першій половині XX століття на цивілізовані та нецивілізовані нації. Особлива цінність міжнародно-правових поглядів Ейрліха полягає в тому, що сам науковець виконував повноваження судді ППМП, а отже, досліджував проблему не тільки як теоретик, але й як практик.
Гачкевич А. О. Міжнародно-правові погляди Л. Ейрліха на загальні принципи права / А. О. Гачкевич // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 36-38.
Keywords: «загальні принципи права, визнані цивілізованими націями»; загальні принципи права; міжнародно-правові погляди Л. Ейрліха; "общие принципы права, признанные цивилизованными нациями"; общие принципы права; международно-правовые взгляды Л. Эйриха; "general principles of law recognized by civilized nations"; general principles of law; international legal views L. Eirich