International legal standards of human rights: general principles - Zhebrovska, Krystyna A.; Жебровська, Кристина Артаківна; Жебровська, К. А.; Zhebrovska, K. A.; Riaboshapchenko Anastasiia O.; Riaboshapchenko A. O.; Рябошапченко Анастасія Олександрівна; Рябошапченко А. О. (Одеса : Гельветика, 2021)
Міжнародні стандарти прав і свобод людини можна розглядати як загальновизнані положення міжнародних актів обов’язкового та рекомендаційного характеру, а також принципи міжнародного права, що закріплюють фундаментальні права особистості, які мають визначальне значення для захисту людини від незаконних і необґрунтованих дій із боку держави, посадових та інших осіб, порушують або обмежують ці права, а також виконують функцію орієнтира для усіх держав у регламентації та забезпеченні прав своїх громадян. Основи міжнародно-правових стандартів прав людини продовжують розвиватися одночасно із процесом формування нових правових систем, які декларують у своїх конституціях ідеї верховенства права та поваги до прав людини.Міжнародно-правові акти в галузі прав людини розглядають як міжнародні стандарти, оскільки вони розробляються на підставі звичаєвих норм, що сформувалися внаслідок визнання державами юридичної сили правил поведінки, проголошених Генеральною Асамблеєю ООН у вигляді декларацій чи рекомендацій.Міжнародні стандарти у галузі прав людини – це загальновизнані міжнародно-правові норми, які закріплюють на загальнолюдському рівні статус особистості і встановлюють перелік основоположних прав і свобод, обов’язок держав їх дотримуватися, а також межі можливого або припустимого їх обмеження.Міжнародні cтaндaрти прав і свобод людини закріплені в міжнародних угодax, конвенціях і пaктax, що базуються на вcecвітньому досвіді та втілюють cучacні потреби, тенденції соціального прогресу.В основу міжнародних стандартів із прав людини покладені такі загальновизнані принципи, як: повага суверенітету держави; неприпустимість втручання у внутрішні справи держави; самоврядування народів і націй; рівноправність всіх людей і заборона дискримінації; рівність прав і можливостей чоловіків та жінок; дотримання прав людини навіть за умови збройних конфліктів і відповідальність за злочинні порушення прав людини. Значення наведених принципів полягає у тому, що вони є основою розроблення прав людини та їх закріплення у національному законодавстві, а також є критерієм законності діяльності держави у сфері прав людини.Міжнародні стандарти у сфері прав людини склалися поступово. Спочатку були закріплені лише політичні права, потім – економічні та соціальні. Саме вони і були конкретизовані у національному законодавстві держав, однак кожна держава повинна не лише привести своє законодавство у відповідність зі взятими на себе міжнародними зобов’язаннями, а й вчиняти певні дії та створювати реальні умови для гарантування і здійснення прав.Основу міжнародних стандартів у сфері прав людини становлять норми природного права, що включає ідеали свободи, справедливості та рівності перед законом. Ці норми закріпляються правовою системою кожної держави.

International standards of human rights and freedoms can be considered as universally recognized provisions of international acts of binding and recommendatory nature, as well as principles of international law, which enshrine the fundamental rights of the individual, which are crucial for protecting people from illegal and unjustified actions by the state, other persons, violate or restrict these rights, as well as serve as a guide for all states in regulating and ensuring the rights of their citizens. The foundations of international human rights standards continue to evolve simultaneously with the process of forming new legal systems that declare in their constitutions the ideas of the rule of law and respect for human rights. International human rights law is considered to be an international standard, as it is developed on the basis of customary norms formed by the recognition by States of the legal force of rules of conduct promulgated by the UN General Assembly in the form of declarations or recommendations.International human rights standards are universally recognized international legal norms that enshrine the status of the individual at the universal level and establish a list of fundamental rights and freedoms, the obligation of states to respect these rights and freedoms, and the limits of possible or permissible restrictions. International standards of human rights and freedoms are enshrined in international agreements, conventions and covenants, based on world experience and embodying current needs and trends in social issues.International human rights standards are based on generally accepted principles such as: respect for the sov-ereignty of the state; inadmissibility of interference in the internal affairs of the state; self-government of peoples and nations; equality of all people and non-discrimination; equality of rights and opportunities for men and women; respect for human rights, even in the event of armed conflict and responsibility for criminal human rights violations. The significance of these principles lies in the fact that they are the basis for the development of human rights and their enshrinement in national law, as well as a criterion for the legitimacy of the state in the field of human rights.International human rights standards have developed gradually. Initially, only political rights were enshrined, then economic and social rights. They were specified in the national legislation of the states. However, each state must not only bring its legislation in line with its international obligations, but also take certain actions and create real condi-tions for guaranteeing and exercising rights.International human rights standards are based on the rules of natural law, which include the ideals of freedom, justice and equality before the law. These norms are enshrined in the legal system of each state.
Zhebrovska K. A. International legal standards of human rights: general principles / K. A. Zhebrovska, A. O. Riaboshapchenko // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.), редкол.: С. В. Ківалов, В. В. Завальнюк [та ін.]. - Одеса : Гельветика, 2021. – Вип. 41. – С. 71-76.
Keywords: міжнародно-правові стандарти прав людини; права людини; міжнародне право; international legal standards of human rights; human rights; international law; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE