Проблеми децентралізації у країнах центрально-східної Європи (на прикладі Словаччини) - Ішток, Р.; Ishtok, R.; Марадик, Наталія Василівна; Марадик, Н. В.; Maradyk, Nataliia V. (Одеса, 2018)
Розглядаються основні напрями реформування системи місцевого самоврядування у Словацькій Республіці. Висвітлено історичні аспекти становлення місцевого самоврядування у Словаччині та здійснено системний аналіз адміністративної й територіальної реформ у державі. Проаналізовано особливості сучасного етапу децентралізаційних реформ, який став результатом низки ендогенних та екзогенних чинників. Автори детально проаналізували позитивні наслідки децентралізації та негативні тенденції, що супроводжують цей процес. Зроблено висновок, що для утвердження України як демократичної і правової держави принципово важливою є побудова дієвої системи місцевого самоврядування, спроможної своєчасно й ефективно задовольняти потреби громадян, сприяти реалізації їхніх прав. Важливу роль у реформуванні самоврядування відіграє децентралізація влади, що передбачає передачу значного обсягу завдань, функцій та повноважень з центрального рівня на місцевий із належним їх розмежуванням між органами виконавчої влади і місцевого самоврядування. Україна повинна навчитися не тільки з позитивних, а й з негативних аспектів та наслідків реформи державного управління.

The main directions of the reform of the system of local elf-government in the Slovak Republic are considered. The historical aspects of the establishment of local self-government in Slovakia are covered and systematic analysis of administrative and territorial reforms in the state is carried out. The peculiarities of the present stage of decentralization reforms, which resulted from a number of endogenous and exogenous factors, were analyzed. The authors analyzed in detail the positive effects of decentralization and the negative trends that accompany this process. It is concluded that the establishment of an effective system of local self-government, which is capable of meeting the needs of citizens in a timely and effective manner, and promoting the realization of their rights, is crucial for the establishment of Ukraine as a democratic and rule-of-state. Decentralization of power plays an important role in self-government reform, which involves the transfer of a significant amount of tasks, functions and powers from the central level to local ones, with their proper separation between executive authorities and local self-government. Ukraine must learn not only from positive but also from the negative aspects and consequences of public administration reform.
Ішток Р. Проблеми децентралізації у країнах центрально-східної Європи (на прикладі Словаччини) / Р. Ішток, Н. В. Марадик // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2018. – Вип. 8. – С. 29-32.
Keywords: децентралізація; місцеве самоврядування; Словаччина; Словаччина; державне управління; локальна демократія; decentralization; local government; Slovakia; local democracy; state administration; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE