Трансформація емоційної сфери особистості внаслідок взаємодії з кіберпростором : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Боніс, Елла Вікторівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі наведено результати емпіричного дослідження психологічних особливостей емоційної сфери особистості в процесі взаємодії з кіберпростором. Показано, що емоційний стан молодих людей – здобувачів вищої освіти знаходиться під впливом певних чинників кіберпростору. Здійснено теоретико-методологічний аналіз останніх досліджень та публікацій з проблеми дослідження, який показав, що активна взаємодія з інформаційними технологіями, інтернет-середовищем засобами різних інтернет-сервісів може впливати на емоційну сферу особистості як позитивно, так і негативно. Отримані під час емпіричного дослідження дані показали що сучасні молоді люди проводять багато часу, взаємодіючи з кіберпростором, переважно використовуючи для цього смартфони. Це неминуче відбивається на їхньому психоемоційному стані. Тривала взаємодія призводить до інтернет-залежності, виникнення тривожності, агресивності, фрустрації, зниження самопочуття та активності. Помірна взаємодія може навпаки покращувати емоційний стан. У дослідженні вивчено вплив на конкретні емоційні стани популярних інтернет-сервісів та соціальних мереж. За результатами дослідження сформульовано практичні рекомендації щодо поліпшення емоційного стану при взаємодії з кіберпростором. The paper presents the results of an empirical study of the psychological characteristics of the emotional sphere of the personality in the process of interaction with cyberspace. It is shown that the emotional state of young people – higher education students is influenced by certain factors of cyberspace. A theoretical and methodological analysis of recent studies and publications on the research problem was carried out, which showed that active interaction with information technologies, the Internet environment through various Internet services can affect the emotional sphere of the personality both positively and negatively. The data obtained during the empirical study showed that modern young people spend a lot of time interacting with cyberspace, mainly using smartphones for this. This inevitably affects their psycho-emotional state. Prolonged interaction leads to Internet addiction, the emergence of anxiety, aggressiveness, frustration, decreased well-being and activity. Moderate interaction can, on the contrary, improve the emotional state. The study examined the impact of popular Internet services andsocial networks on specific emotional states. The results of the study formulated practical recommendations for improvingthe emotional state when interacting with cyberspace.
Боніс Е. В. Трансформація емоційної сфери особистості внаслідок взаємодії з кіберпростором : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Е. В. Боніс. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 46 с.
Keywords: кіберпростір; емоційна сфера; юнацький вік; психоемоційний стан; інтернет-залежність; cyberspace; emotional sphere; adolescence; psycho-emotional state; Internet addiction