Односторонній акт обіцянки у міжнародному праві та його застосування у практиці держав - Заяць , В. Б.; Заяц, В. Б.; Zayaz, V. B. (Одеса : Фенікс, 2012)
В статті автор робить висновок про те, що використання державами обіцянки стає дедалі поширенішим засобом ведення зовнішньополітичної діяльності держав. Утворення міжнародно-правового зобов’язання за допомогою інституту обіцянки має низку переваг порівняно з іншими нормотворчими інструментами. Використання державою обіцянки виступає зручним альтернативним способом породження зобов’язань у випадках, коли держава не може або не бажає пов’язувати себе зобов’язаннями договірного характеру. Проголошення обумовлених обіцянок може підштовхнути інші держави до взяття на себе аналогічних зобов’язань. Окремі з таких обіцянок утворюють важливі юридичні гарантії у сфері міжнародної безпеки. Застосування обіцянки може сприяти у розв’язанні міждержавних суперечностей, дозволяє набагато оперативніше вирішувати ті чи інші практичні питання у порівнянні з договірним процесом.
Заяць В. Б. Односторонній акт обіцянки у міжнародному праві та його застосування у практиці держав / В. Б. Заяць // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 194-199.
Keywords: обіцянка держави у міжнародному праві; обещание государства в международном праве; States promise in international law; юридичні гарантії у сфері міжнародної безпеки; юридические гарантии в сфере международной безопасности; legal guarantees in the sphere of international security; держава не може або не бажає пов’язувати себе зобов’язаннями договірного характеру; невозможность или нежелание государства связывать себя договорными обязательствами; the inability or unwillingness of the state to be bound by contractual obligations; зовнішньополітичная діяльность держав; внешнеполитическая деятельность государств; foreign policy of the State