Ефективність виконання покарання у виді арешту - Загороднюк, С. О.; Слатвінська, В. М. (My University, 2022)
Боротьба зі злочинністю є одним із пріоритетних напрямків діяльності держави, яка здійснюється шляхом застосування покарання до осіб, які вчинюють кримінально протиправні діяння. Під час інтеграції України до Європейського Союзу є закономірною необхідність реформування внутрішньодержавного законодавства у сфері виконання покарань та системи органів та установ виконання покарань відповідно до міжнародних стандартів. Особливо це стосується такого виду кримінального покарання як арешт, характерною рисою якого є його відбування у спеціальних установах – арештних домах, які, доречі, у зв’язку з сучасними політичними, економічними проблемами, мають недостатнє матеріально-технічне забезпечення. Злочинність є категорією, яка буде існувати завжди; у боротьбі з нею держава спрямовує зусилля на всі види і форми профілактичної діяльності, які сприяють запобіганню вчинення кримінальних правопорушень. Покарання є логічним правовим наслідком вчинення кримінального правопорушення, є методом протидії кримінально-протиправної діяльності. В основі кримінально-правової боротьби зі злочинністю кожна демократична держава виходить із застосування певних мір покарання до засуджених. Хоча покарання як система не може вирішити проблему злочинності, але, у той же час, держава не може відмовитися від його застосування. Застосування покарання, зокрема у виді арешту, його вплив на ситуацію зі злочинністю в країні не треба переоцінювати та чекати від нього вирішення всіх проблем, які виникають в процесі такої боротьби. Але не треба недооцінювати покарання як метод протидії злочинності, тому що саме способом застосування справедливого, необхідного та достатнього покарання держава протидіє кримінально протиправній діяльності, маючи на меті її присікання та призупинення. Крім того, виконання певного виду покарання сприяє профілактиці злочинності на всіх її рівнях і в усіх її проявах.
Загороднюк С. О. Ефективність виконання покарання у виді арешту / С. О. Загороднюк, В. М. Слатвінська // Юридичний науковий електронний журнал. – 2022. - № 11. – С. 867-870.
Keywords: арешт; основний вид покарання; ефективність виконання покарання; вплив на засудженого; мета покарання; профілактика злочинності; протидія злочинності