Маркетингові стратегії розвитку університету - Бушман, І. О.; Бушман, И. А.; Bushman, I. O. (My University, 2017)
У статті розглянуто поняття маркетингу освітніх послуг, особливості маркетингової діяльності університету, проаналізовано основну роль університету на ринку освітніх послуг. Зміни парадигми поведінки суб’єктів освітньої діяльності, формування трансформації маркетингової позиції детерміновано глобалізацією освітніх систем, посиленням конкуренції на ринку освітніх послуг. Це призводить до формування основних суб’єктів маркетингової діяльності на ринку освітніх послуг, таких як освітні установи; споживачі освітніх послуг (індивідуальні й корпоративні); громадські організації і структури, що беруть участь у просуванні освітніх послуг на ринку. Розширення міжнародного співробітництва спрямовано на підвищення впливу України на світовому ринку на підготовку фахівців за допомогою запровадження єдиної інтегрованої системи підготовки висококваліфікованих кадрів на рівні світових стандартів; зміцнення позицій у світових інтеграційних процесах на основі розвитку перспективних наукових напрямів у світовому просторі науки та реального впровадження новітніх технологій.

В статье рассмотрены понятие маркетинга образовательных услуг, особенности маркетинговой деятельности университета, проанализирована основная роль университета на рынке образовательных услуг. Изменения парадигмы поведения субъектов образовательной деятельности, формирование и трансформация маркетинговой позиции детерминированы глобализацией образовательных систем, усилением конкуренции на рынке образовательных услуг. Это приводит к формированию основных субъектов маркетинговой деятельности на рынке образовательных услуг, таких как образовательные учреждения; потребители образовательных услуг (индивидуальные и корпоративные), общественные организации и структуры, принимающих участие в продвижении образовательных услуг на рынке. Расширение международного сотрудничества направлено на усиление влияния Украины на мировом рынке на подготовку специалистов с помощью внедрения единой интегрированной системы подготовки высококвалифицированных кадров на уровне мировых стандартов; укрепление позиций в мировых интеграционных процессах на основе развития перспективных научных направлений в мировом пространстве науки и реального внедрения новейших технологий.

In the modern world, the education plays a special role because it provides training of professionals of the highest level, who have to solve the global issues facing humanity. Training of new generations to exercise professional and social functions requires increasingly long and complex process of education and upbringing. Under the conditions of globalized educational systems, the increased competition in the education market and very strict requirements that apply to educational institutions, there appears the need to change the behavior of the main paradigms of education and their transition to a new active marketing position. The changes in the paradigm of behavior of subjects of educational activity, the formation of the transformation of the marketing position is determined by the globalization of educational systems, increased competition in the market of educational services. This leads to the formation of the main subjects of marketing activity in the market of educational services such as educational institutions; consumers of educational services (individual and corporate); public organizations and structures involved in promoting educational services in the market.
Бушман І. О. Маркетингові стратегії розвитку університету / І. О. Бушман // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 11-14.
Keywords: маркетинг освітніх послуг; ринок освітніх послуг; освітній маркетинг; вищий навчальний заклад; культура; стратегія; маркетинг образовательных услуг; рынок образовательных услуг; образовательный маркетинг; высшее учебное заведение; стратегия; marketing of educational services; marketing activities market of educational services; higher education institution; culture; strategy