Захист прав споживачів у цифрову епоху: досвід Китаю - Станкова, Ірина Михайлівна; Станкова, І. М.; Станкова, Ирина Михайловна; Stankova, Iryna M. (Одеса : Гельветика, 2019)
Розвиток ІТ-технологій призвів до того, що споживання увійшло в еру інтернет-покупок, отже, і захист споживачів також зазнає змін. В Україні цей ринок також стрімко розвивається і за останній рік зріс на 30%, що є другим за швидкістю зростання показником у Європі. З огляду на випереджальний розвиток цього виду торгівлі в Китаї, який більшою мірою стикається із захистом прав споживачів в цифрову епоху, ніж Україна, корисним є вивчення досвіду цієї країни щодо захисту прав споживачів в нових умовах. Розглянуто законодавство Китаю щодо захисту прав споживачів (базовий закон «Про захист прав споживачів» (в редакції 2013 р.), а також закони «Про якість продукції», «Про безпечність харчових продуктів», «Про якість та безпеку сільськогосподарської продукції», «Про електронну комерцію», «Про кібербезпеку» та ін.). Вказується що в китайському законодавстві щодо захисту прав споживачів існують прогалини. Зокрема, з точки зору системності, нормативні акти у цій сфері розрізнені, також є проблеми їх процесуальної реалізації, з притягнення до відповідальності у разі розкриття інформації про споживача або порушення прав на недоторканість приватного життя. Визначено основні проблеми захисту прав споживачів в Китаї, серед яких: недобросовісна реклама; підроблені та неякісні товари; безпека платежів; розкриття особистої інформації в транзакціях. Відзначається, що захист споживачів у сфері електронної торгівлі, згідно з державними програмами, повинен починатися з розуміння великих даних і використання великих даних відповідно до закону.

Развитие ІТ-технологий привело к тому, что потребление вошло в эру интернет-покупок, следовательно, и защита потребителей также претерпевает изменения. В Украине этот рынок также стремительно развивается и за последний год вырос на 30%, что является вторым по скорости роста показателем в Европе. Учитывая опережающий темп развития этого вида торговли в Китае, который в большей степени сталкивается с защитой прав потребителей в цифровую эпоху, чем Украина, полезным является изучение опыта этой страны по защите прав потребителей в новых условиях. Рассмотрено законодательство Китая по защите прав потребителей (базовый закон «О защите прав потребителей» (в редакции 2013), а также законы «О качестве продукции», «О безопасности пищевых продуктов», «О качестве и безопасности сельскохозяйственной продукции», «Об электронной коммерции»,«О кибербезопасности» и др.). Указывается что в китайском законодательстве по защите прав потребителей существуют пробелы. В частности, с точки зрения системности, нормативные акты в этой сфере разрозненные, также есть проблемы их процессуальной реализации, по привлечению к ответственности в случае раскрытия информации о потребителе или нарушение прав на неприкосновенность частной жизни. Определены основные проблемы защиты прав потребителей в Китае, среди которых: недобросовестная реклама; поддельные и некачественные товары; безопасность платежей; раскрытие личной информации в транзакциях. Отмечается, что защита потребителей в сфере электронной торговли, в соответствии с государственными программами, должна начинаться с понимания больших данных и использования больших данных в соответствии с законом.

In recent decades, China has shown significant indicators of economic growth, which allowed it to take second place in the world in terms of economic development. The development of IT-technologies has led to the fact that consumption has entered the era of online shopping, therefore, consumer protection is also undergoing changes. The leader in e-commerce is China (almost 50% of the global total). In Ukraine, this market is also developing rapidly and over the past year has grown by 30%, which is the second fastest growing indicator in Europe. Given the rapid development of this type of trade in China, which is more confronted with the protection of consumer rights in the digital era than Ukraine, it is useful to study the country’s experience in protecting consumer rights in the new conditions. The history of the development of consumer protection legislation in China is studied. Legal regulation in this area is based on a variety of laws and by-laws. The basic law is “On the Protection of Consumer Rights” in 1993 (as amended in 2013), as well as the laws “On Product Quality”, “On Food Safety”, “On Quality and Safety of Agricultural Products”. The new version of the Consumer Protection Law has significantly updated the consumer protection regime in China in accordance with the new challenges of the digital age. It is pointed out that there are gaps in Chinese consumer protection legislation. From the point of view of consistency, the existing regulatory acts in this area are scattered, there are also problems of their procedural implementation, providing for liability in case of disclosing information about the consumer or violating the rights to privacy. Requires additional regulation of evidence in consumer protection on the Internet. The main problems of protecting consumer rights in China are: unfair advertising; fake and substandard goods; payment security; disclosure of personal information in transactions. It is noted that consumer protection in the field of electronic commerce, according to state programs, should begin with understanding big data and using big data in accordance with the law.
Станкова І. М. Захист прав споживачів у цифрову епоху: досвід Китаю / І. М. Станкова // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 25 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2019. – C. 66-71.
Keywords: захист прав споживачів у Китаї; національна споживча політика; споживчі права; споживча освіта; защита прав потребителей в Китае; национальная потребительская политика; потребительские права; потребительское образование; consumer protection; national consumer policy; consumer rights; consumer right to education; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE