Соціологічні моделі соціокультурної адаптації сучасних мігрантів в іншокультурному середовищі - Плющ, В. А.; Pliushch, V. A. (Одеса, 2020)
Стаття присвячена теоретичному аналізу вивчення проблеми соціокультурної адаптації мігрантів в іншокультурному середовищі. Розглянуто поняття соціокультурної адаптації та акультурації, окреслено кореляцію між цими двома поняттями та їх взаємозалежність. Надано узагальнену міждисциплінарну теоретичну типологізацію моделей адаптації від початку XX століття до сьогодення, що нараховує більше 120 варіацій конструктів моделей адаптації. Зроблено висновки про те, що, незважаючи на значну кількість наявних конструктів моделей адаптації, більшість авторів схиляється до так званого ідеального конструкту, що складається з чотирьох моделей адаптації мігрантів до приймаючого середовища, а саме асиміляції, тобто повного прийняття умов суспільства країни міграції, його норм, цінностей та культури і відмови від власних; сепарації, тобто повної відмови прийняти вимоги, норми, цінності та культуру нового суспільства, натомість повного збереження власних ціннісних преференцій та культурно-побутових практик; інтеграції, тобто часткового прийняття культурних кодів нового суспільства та збереження власних ціннісних орієнтацій; маргіналізації, тобто відмови від власних норм, цінностей та культури і несприйняття нових, загальноприйнятих у новому суспільстві. Проаналізовано головні концептуальні ідеї дослідників адаптаційних конструктів, найбільш дотичних до соціологічних емпіричних досліджень. Особливу увагу приділено соціологам, котрі виходять за рамки ідеального конструкту чотирьох моделей адаптації та пропонують розширені варіанти адаптаційних конструктів за рахунок поглибленого вивчення бі- або мультикультурних адаптаційних моделей внаслідок двостороннього впливу на процес адаптації як з боку спільноти, що адаптується, так і з боку суспільства, що приймає. Виявлено, що лише невелика частина наявних адаптаційних конструктів цитується авторами кожного нового конструкту, що спонукає до необхідності поширення інформації про наявні адаптаційні конструкти для їх подальшого поглибленого вивчення та емпіричної верифікації.

The purpose of this article is to analyze theoretical problems of sociocultural adaptation of migrants in new cultural environment. Correlation and interdependence of the concepts of sociocultural adaptation and acculturation are analyzed. The interdisciplinary theoretical typology with more than 120 theoretical constructs of models of adaptation is presented. The typology includes the theoretical constructs dating from the beginning of the XX century to the present times. Despite the significant number of existing constructs of models of adaptation, most authors tend to use so-called “ideal construct”, consisting of four models of adaptation for immigrants in a new cultural environment: 1) assimilation, accepting by immigrants norms, values and culture of a new cultural society while rejecting their own cultural values and norms; 2) segregation, refusing by immigrants to accept the requirements, norms, values and culture of a new society, instead preserving their own value preferences and cultural practices; 3) integration, partially accepting by immigrants the values of a new society, while partially keeping their own cultural values too; 4) marginalization, rejecting by immigrants both their own norms, values and culture, as well as values and norms of new society too. The main conceptual ideas of researchers most relevant to sociological empirical studies are analyzed. Particular attention is paid to sociologists offering expanded versions of constructs of models of adaptation through in-depth study of bi- or multicultural adaptation models due to bilateral impact on adaptation process by both native and host cultures. It was found that only a small part of the existing concepts of adaptation is cited by the authors of every new construct of models of adaptation, which encourages spreading information about existing constructs of models of adaptation for their further in-depth study and empirical verification.
Плющ В. А. Соціологічні моделі соціокультурної адаптації сучасних мігрантів в іншокультурному середовищі / В. А. Плющ // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 27. - С. 103-114. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i27.930
Keywords: адаптаційні моделі; адаптаційний конструкт; акультурація; міжкультурна взаємодія; адаптаційний сценарій; daptation models; adaptation construct; acculturation; intercultural interaction; adaptation scenario; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES