Критика «Гаванської декларації» патріарха Кирила та папи Франциска в українському релігійному середовищі - Шкіль, С. О.; Шкиль, С. А.; Shkil, S. O. (My University, 2016)
У статті здійснюється релігієзнавчий аналіз актуальних для України положень «Гаванської декларації», досліджується реакція представників УГКЦ, УПЦ КП та УПЦ МП на цей документ. Виявлено, що спільна заява папи Франциска і патріарха Кирила є значним кроком для РПЦ, оскільки на зміну агресивній антизахідній риториці пропонує поміркований дискурс гуманістичного та екуменічного християнства. Ця риторика «Гаванської декларації» була позитивно оцінена УПЦ КП і УПЦ МП. Засудження унії як засобу єднання та неоднозначна оцінка війни на сході України викликали різку критику представників УГКЦ. В ході дискусії ця критична оцінка «Гаванської декларації» була підтримана релігійним та світським громадянським суспільством України.

В статье осуществляется религиоведческий анализ актуальных для Украины положений «Гаванской декларации», исследуется реакция представителей УГКЦ, УПЦ КП и УПЦ МП на этот документ. Выявлено, что совместное заявление папы Франциска и патриарха Кирилла является значительным шагом для РПЦ, поскольку на смену агрессивной антизападной риторике предлагает умеренный дискурс гуманистического и экуменического христианства. Эта риторика «Гаванской декларации» была положительно оценена УПЦ КП и УПЦ МП. Осуждение унии как средства объединения и неоднозначная оценка войны на востоке Украины вызвали резкую критику представителей УГКЦ. В ходе дискуссии эта критическая оценка «Гаванской декларации» была поддержана религиозным и светским обществом Украины.

In the article the religious analysis relevant to the provisions of Ukraine «Havana Declaration», examines the reaction of representatives of the UGCC, UOC MP and UOC MP in this document. Revealed that the joint statement of Pope Francis and Patriarch Kirill is a significant step for the ROC as to change the aggressive anti-Western rhetoric suggests moderate discourse humanistic and ecumenical Christianity. This rhetoric «Havana Declaration» was positively evaluated UOC KP and UOC MP. Condemnation of the Union as a means of unity and ambiguous assessment of the war in eastern Ukraine has drawn criticism representatives of the UGCC. During this discussion, critical assessment «Havana Declaration» was supported by religious and secular civil society in Ukraine.
Шкіль С. О. Критика «Гаванської декларації» патріарха Кирила та папи Франциска в українському релігійному середовищі / С. О. Шкіль // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 157-161.
Keywords: православ’я; католицтво; екуменізм; патріарх Кирило; папа Франциск; Українська Греко-Католицька Церква; православие; католичество; экуменизм; патриарх Кирилл; папа Франциск; Украинская Греко-Католическая Церковь; Orthodoxy; Catholicism; ecumenism; Patriarch; Pope Francis; Ukrainian Greek-Catholic Church