Эмоциональный интеллект и право: связь, проблемы, перспективы исследований - Андреєв, Т.; Andreiev, T. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розглянуто поняття, особливості, роль та вплив емоційного інтелекту в різних проявах права та правовідносин. Визначено, що емоційний інтелект полягає у здатності людини виявляти, розуміти та контролювати емоційні стани себе та інших, використанні навичок емоційного інтелекту для досягнення поставлених цілей. Автор обґрунтовує важливість емоційного інтелекту та сприйняття права індивідом, наводить позитивні та негативні приклади впливу емоційного інтелекту на право. Зокрема, особливий акцент робиться на сфері публічного права: вплив нерозвинутого емоційного інтелекту на скоєння особою правопорушень, здійснення обов’язків представниками держави, зокрема найвищими акторами правового поля та правниками. Наголошується на важливості розвинутого емоційного інтелекту для функціонування демократичного врядування, особливо для реалізації деліберативного потенціалу народовладдя. Увагу приділено важливості «людського» обґрунтування права як передумови його виконання та сприйняття правових приписів як дійсної програми у діяльності особистості. Надалі пропонуються перспективні шляхи імплементації оцінки емоційного інтелекту в різні галузі права, зокрема кримінального, цивільного, трудового. Наприклад, пропонується враховувати емоційний інтелект під час звільнення особи від відбування покарання, пом’якшення покарання, організації спеціальних курсів для правопорушників. Наприкінці автор пропонує теоретичні та практичні шляхи розвитку досліджуваної проблематики, наполягає на необхідності створення спеціальних вибіркових навчальних курсів з підвищення емоційного інтелекту для правників. Автор подає думку про організацію емпіричного дослідження емоційного інтелекту серед правничої спільноти задля встановлення кореляції між рівнем розвитку емоційного інтелекту та професійного успіху правника.

The research is aimed to explore the role, impact and importance of emotional intelligence in the law and concerned social relations. The article defines emotional intelligence as an ability of people to recognize, name, control and understand their own emotions and the emotional condition of other people, using emotional skills to achieve some goals. This research paper argues that a high level of emotional intelligence in each member of the legal relationship is important for the law in order to become the law in action. The study gives some examples of positive and negative impact of emotional intelligence on law. The accent is made on public sphere of law, especially in criminal and constitutional relationships, for example the role and impact of low-level emotional intelligence on the commitment of crimes, execution of public duties by representatives of the government etc. The attention is also paid to the importance of emotional intelligence on democracy and the impact on the deliberative possibilities of democracy. This work outlines the possible future implementation of the evaluation of emotional intelligence in legal order, for example in criminal, civil, labour law. The evaluation of emotional intelligence can be used in sentencing, remission from the punishment during the amnesty or oblivion, the author proposes to organize special courses that are aimed to raise the emotional intelligence of the perpetrators. In the end the author describes the ways of future development of the researched question, gives some ideas about empirical researches of the level of emotional intelligence among lawyers in order to find correlation between the level of emotional intelligence and the professional success. Also, there is a proposal to create special educational courses for the students in law in Ukraine that will help them to improve their emotional intelligence and subsequently can lead to better communication between people and lawyers.
Андреєв Т. Эмоциональный интеллект и право: связь, проблемы, перспективы исследований / Т. Андреєв // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 412-418.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; emotional intelligence; law; sense of justice; the theory of the legal impact on people; емоційний інтелект; право; правосвідомість; теорія правового впливу на особистість