Співвідношення понять «захист і охорона суб’єктивних публічних прав» та «відповідальність за порушення суб’єктивного публічного права» - Зуй, В. В.; Зуй, Валентина Василівна; Zui, Valentyna V. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджується співвідношення понять «захист суб’єктивних публічних прав» та відповідальність за порушення суб’єктивного публічного права. Автор розглядає ряд нормативно-правових актів, в яких закріплено нормативні основи регулювання захисту суб’єктивних публічних прав. Необхідний елемент цього механізму – адміністративний порядок оскарження та ефективна судова система, здатна задовольнити стандарти верховенства права у сфері захисту прав людини у публічних правовідносинах, що забезпечує можливість оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень. В адміністративному праві під захистом зазвичай розуміють адміністративно-процесуальну функцію як один із напрямків процесуальної діяльності, що складається із дій учасників адміністративного процесу. Звернено увагу на поняття «захист і охорона суб’єктивних публічних прав» та запропоновано класифікації суб’єктивних публічних прав. Варто зазначити, що суб’єктивні публічні права захищають не тільки сферу особистих інтересів, а й сферу публічних інтересів (наприклад, захист інтересів держави від незаконних дій платників податків). Варто зазначити, що суб’єктивні публічні права захищають не тільки сферу особистих інтересів, а й сферу публічних інтересів (наприклад, захист інтересів держави від незаконних дій платників податків). Таким чином, можна зробити висновок, що суб’єктивні публічні права спрямовані, з одного боку, на посилення соціальної ролі держави, а з іншого – обмежують публічну владу, забезпечуючи особисті інтереси громадян у публічній сфері. Здійснений аналіз дає підстави для висновку про те, що поняття «охорона» і «захист» і «відповідальність» перебувають в одній площині та мають єдиний критерій виміру – права та свободи людини і громадянина. Разом із тим їх не потрібно ототожнювати. Насамкінець, у випадках прийняття незаконних рішень, незаконних дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб кожній особі надається право на захист.

The article examines the relationship between the concepts of “protection of subjective public rights” and liability for violation of subjective public law. The author considers a number of normative legal acts in which the normative bases of regulation of protection of subjective public rights are fixed. A necessary element of this mechanism is an administrative appeal procedure and an effective judicial system capable of meeting the rule of law in the field of human rights protection in public relations, which provides for the possibility of appealing in court against decisions, actions or omissions of public authorities. In administrative law, protection is usually understood as an administrative-procedural function as one of the areas of procedural activity, consisting of the actions of participants in the administrative process. Attention is paid to the concept of “protection and preservation of subjective public rights” and classifications of subjective public rights are proposed. It should be noted that subjective public rights protect not only the sphere of personal interests, but also the sphere of public interests (for example, protection of the interests of the state from illegal actions of taxpayers). It should be noted that subjective public rights protect not only the sphere of personal interests, but also the sphere of public interests (for example, protection of the interests of the state from illegal actions of taxpayers). Thus, we can conclude that subjective public rights are aimed, on the one hand, at strengthening the social role of the state, and on the other – limit public power, ensuring the personal interests of citizens in the public sphere. The analysis gives grounds to conclude that the concepts of “protection” and “protection” and “responsibility” are in the same plane and have a single criterion of measurement – the rights and freedoms of man and citizen. However, they do not need to be identified. Finally, in cases of illegal decisions, illegal actions or inaction of public authorities, local governments, their officials and officials, everyone is entitled to protection.
Зуй В. В. Співвідношення понять «захист і охорона суб’єктивних публічних прав» та «відповідальність за порушення суб’єктивного публічного права» / В. В. Зуй // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 89 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 22-27.
Keywords: охорона; захист; відповідальність; адміністративно-правові відносини; суб’єктивні права; учасники адміністративних відносин; класифікація суб’єктивних публічних прав; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; protection; defense; responsibility; administrative-legal relations; subjective rights; participants of administrative relations; classification of subjective public rights