Становлення нормативних та інституційних засад забезпечення захисту прав жінок в умовах збройних конфліктів у ХІХ – першій половині ХХ століття - Івахненко, Єлизавета Олександрівна; Івахненко, Є. О.; Ivakhnenko, Yelyzaveta O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Згідно з нормами міжнародного права у ХІХ – першій половині ХХ століття питання захисту жінок в умовах збройних конфліктів розв’язувалось крізь призму гендерної нейтральності, тобто шляхом прийняття конвенцій, які надавали їм загальний охоронний статус. Спеціальний захист було започатковано лише у 1929 році Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, яка заразом також уперше передбачила і захист жінок-комбатантів. Водночас вирішальну роль у кодифікації правових положень, що стосувались захисту жінок під час війни у зазначений період, відіграли міжнародні конференції Женевського та Гаазького формату.
Івахненко Є. О. Становлення нормативних та інституційних засад забезпечення захисту прав жінок в умовах збройних конфліктів у ХІХ – першій половині ХХ століття. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 241-244. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33256
Keywords: права жінок; захист прав жінок; міжнародні механізми захисту; сексуальне насильство; жінки-військовополонені; збройний конфлікт; міжнародне гуманітарне право; women’s rights; protection of women’s rights; international protection mechanisms; sexual violence; female prisoners of war; armed conflict; international humanitarian law