Автоматизоване конфігурування мереж із використанням відкритих програмних засобів - Грищенко, А. О.; Педяш, В. В. (Одеса : Міжнародний університет ; НУ "ОЮА", 2025)
Робота присвячена дослідженню та практичній реалізації системи автоматизованого конфігурування мережевого обладнання на основі відкритих програмних засобів. Розглянуто концепцію Infrastructure as Code та її застосування для адміністрування мережевої інфраструктури. Розроблено модульну систему автоматизації на мові Python з використанням бібліотеки Netmiko для налаштування лабораторного SIP-стенду на базі обладнання Cisco. Проведено порівняльний аналіз ефективності ручного та автоматизованого підходів до конфігурування, який продемонстрував скорочення часу налаштування у 60 разів при підвищенні надійності та відтворюваності конфігурацій.
Грищенко А. О. Автоматизоване конфігурування мереж із використанням відкритих програмних засобів / А. О. Грищенко, В. В. Педяш // Передові технології в інформаційно-комунікаційній інженерії (ATICE'2025) : зб. матеріалів міжнар. конф. (зимовий форум) / відп. ред. І. М. Соловська, Д. М. Розенвассер. – Одеса : Міжнародний університет, 2025. – С. 85-89. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31384
Keywords: автоматизоване конфігурування мережевого обладнання; відкриті програмних засобів; концепція Infrastructure as Code; конфігурування