Представники сторін виконавчого провадження: окремі питання їхнього правового статусу - Сергієнко, Наталія Артурівна; Сергієнко, Н. А.; Serhiienko, Nataliia A. (Одеса : Гельветика, 2019)
У науковій статті розглянуто проблематику правового статусу представників сторін виконавчого провадження. Здійснено аналіз і дослідження правового регулювання статусу представників сторін виконавчого провадження. Представники сторін виконавчого провадження визначені як учасники виконавчого провадження (ч. 1 ст. 14 Закону України «Про виконавче провадження»). Відповідно до Закону, сторони виконавчого провадження – це одні учасники виконавчого провадження, а представники сторін виконавчого провадження – це інші учасники виконавчого провадження. Це трохи дивно, оскільки представники сторін виконавчого провадження реалізують у виконавчому провадженні права та виконують обов’язки сторін, а не свої власні права та обов’язки. Тому виникає питання доцільності сепарації, про яку йшлося вище. Схожа ситуація існувала деякий час тому в цивільному процесі, проте нині приписи ст. 42 Цивільного процесуального кодексу України передбачають, що сторони є учасниками цивільного процесу, а в приписах ст. 58 Цивільного процесуального кодексу України йдеться, що сторони можуть брати участь у справі особисто або через представників. У статті резюмується, що здатність сторони виконавчого провадження мати представника у виконавчому провадженні та здійснення ними своїх прав та обов’язків у виконавчому провадженні через представника є нетотожними поняттями. Автор статті пропонує викласти приписи ч. 1 ст. 16 Закону України «Про виконавче провадження» так: «Особиста участь фізичної особи у виконавчому провадженні не позбавляє її права мати представника. Коли боржник згідно з рішенням зобов’язаний вчинити певні дії особисто, вчинення таких дій має бути здійснено саме боржником і не може вчинятись його представником». Якщо ж представник має певні обмеження у здійсненні певних правомочностей від імені сторони виконавчого провадження, ці обмеження мають бути обумовлені в довіреності. Подальші наукові дослідження теми правового статусу представників сторін виконавчого провадження уявляються перспективними на підставі наведеного нижче: представництво в юрисдикційних діяльностях як правовідношення має різні аспекти – матеріально-правовий і процесуально-правовий.

The paper is given by the problem of legal status of representatives of execution process parts. Legal regulation of the status of the representatives of execution process parts has been analyzed in the scientific article and researched. Representatives of execution process parts are determined as the members of executive process (par. 1 Art. 14 The Law of Ukraine “On Executive Process”). In compliance with these prescriptions of legislation the parts of executive process are one member of executive process, the representatives of execution process parts are other members of executive process. It is slightly strange because the representatives of execution process parts realize in the executive process rights and execute obligations of parties, but not theirs own private rights and obligations. So, the question of necessity of separation, mentioned above, rises. Similar situation existed in civil process some time ago, but nowadays the prescription of Art. 42 of The Civil Procedural Code of Ukraine provide that parties are the members of civil process, but the prescription of Art. 58 of The Civil Procedural Code of Ukraine provide that parties can take part in the civil process by their own or via the representatives. There is resumed in the article that the capacity of the part of executive process to have the representative in executive process and realization rights and obligations in executive process via representatives are not identical. The author of the scientific article proposes to state the prescriptions of par. 1 Art. 16 The Law of Ukraine “On Executive Process” by the following manner: “Physical person can take part in the executive process by its own, or via representative. If the debtor is obliged to fulfil the acts by its own, execution of these acts can be made only by the debtor and cannot be executed by its representative”. If the representative has some restrictions to fulfil some acts under the name of the part of executive process, these restrictions are to be determined by the power of attorney. Other scientific researches of the theme of legal status of representatives of execution process parts are imagined as perspective because of the thesis as follows: representation in the jurisdictional activities as the legal relationship has different aspects – legal-material aspect and legal-procedural aspect.
Сергієнко Н. А. Представники сторін виконавчого провадження: окремі питання їхнього правового статусу / Н. А. Сергієнко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2019. - № 4. - С. 173-177.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; legal status; part of executive process; representatives of execution process parts; правовий статус; сторона виконавчого провадження; представники сторін виконавчого провадження