Вакцинація за умов пандемії COVID-19: право чи обов’язок? - Кривенко, Юлія Василівна; Кривенко, Ю. В.; Kryvenko, Yuliia V.; Адаховська, Надія Сергіївна; Адаховська, Н. С.; Adakhovska, Nadiia S. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті проаналізовано правове регулювання вакцинації в різних країнах світу і ставлення населення цих країн до проведення подібних профілактичних заходів за умов пандемії COVID-19. Проведено науково-теоретичне дослідження прав особи на вакцинацію як найважливішого та незамінного заходу, спрямованого на ліквідацію інфекційних хвороб і попередження їх поширення. Аргументовано, що ситуація з пандемією коронавірусу пов’язана з необхідністю проведення комплексних заходів для протидії її поширенню та вимагає вжиття рішучих спільних міжнародних політико-правових і медичних заходів. Зазначено, що зволікання в ухваленні таких заходів йде на шкоду збереження життів значної частини населення. Таким чином, за законодавством нашої держави передбачене право кожного громадянина на отримання кваліфікованої медичної допомоги шляхом профілактичних заходів, які включають безкоштовну вакцинацію від коронавірусу COVID-19. Наголошено на тому, що не існує абстрактного права громадян на щеплення (окремого від права на здоров’я або його охорону), так само, як і обов’язку. Замість цього слід говорити про соціальне право громадян на проведення щодо них безкоштовних профілактичних заходів у вигляді щеплень (по суті, йдеться про безкоштовні медичні послуги у вигляді вакцинації) й особистого (цивільного) права громадян на відмову від щеплень, однак сьогодні неоднозначне ставлення до сучасної вакцинації громадян слід розглядати як політику різних держав і реагування громадян на рішення, що приймаються компетентними державними структурами у цій сфері. Проаналізовано Закони України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» на предмет основних положень щодо вакцинації населення з урахуванням світового досвіду. Зроблено висновок, що право на медичні профілактичні заходи закріплено в Європейській хартії прав пацієнтів, де зазначено, що «кожна людина має право на належне медичне обслуговування, спрямоване на попередження захворювання». У 2018 р. в рамках Європейського тижня імунізації було визначено, що вакцинація – це одночасно право кожної людини та колективний обов’язок.

The article analyzes the legal regulation of vaccination in different countries and the attitude of the population of these countries to such preventive measures in a pandemic COVID-19. A scientific and theoretical study of the rights of the individual to vaccination as the most important and indispensable measure aimed at eliminating infectious diseases and preventing their spread. It is argued that the situation with the coronary virus pandemic in the world is related to the need for comprehensive measures to counter its spread and requires decisive joint international political, legal and medical measures. It is noted that the delay in adopting such measures is detrimental to the lives of a large part of the population. Thus, the legislation of our state provides for the right of every citizen to receive qualified medical care through preventive measures, including free vaccination against coronavirus COVID-19. It is emphasized that there is no abstract right of citizens to vaccination (separate from the right to health or its protection), it should be noted about the duty. Instead, we should talk about the social right of citizens to receive free preventive measures in the form of vaccinations (in fact, we are talking about free medical services in the form of vaccination) and personal (civil) right of citizens to refuse vaccinations. However, today the ambiguous attitude to modern vaccination of citizens should be considered as a policy of different states and the response of their citizens to decisions made by competent government agencies in this area. The Laws of Ukraine “On Ensuring the Sanitary and Epidemic Welfare of the Population”, “On Protection of the Population from Infectious Diseases” were analyzed for the basic provisions on vaccination of the population, taking into account world experience. It was concluded that the right to preventive health measures is enshrined in the European Charter of Patients’ Rights, which states that “everyone has the right to adequate medical care aimed at preventing the disease”. In 2018, as part of the European Immunization Week, it was determined that vaccination is both a human right and a collective duty.
Кривенко Ю. В. Вакцинація за умов пандемії COVID-19: право чи обов’язок? / Ю. В. Кривенко, Н. С. Адаховська // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.), редкол.: С. В. Ківалов, В. В. Завальнюк [та ін.]. - Одеса : Гельветика, 2021. – Вип. 41. – С. 29-33.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; коронавірус; вакцина; населення; право й обов’язок; право на охорону здоров’я; coronavirus; vaccine; population; right and duty; right to health