Проблеми формування та місце криміналістичної інженерії в структурі криміналістики - Шепітько, Валерій Юрійович; Шепітько, В. Ю.; Shepitko, Valerii Yu.; Шепітько, Михайло Валерійович; Шепітько, М. В.; Shepitko, Mykhailo V. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Тези присвячені проблемам формування та визначення місця криміналістичної інженерії в структурі криміналістики. Аргументовано, що криміналістична інженерія може бути розглянута як галузь криміналістичної техніки, вид судових експертиз або галузь судових наук. Криміналістична інженерія – це практичне розроблення певних моделей, приладів, пристроїв, пристосувань, обладнання та матеріалів, що використовуються в розслідуванні кримінальних правопорушень. Звернено увагу, що свого часу в Україні були розроблені науково–технічні засоби та інші наукові продукти для слідчої практики. На підставі положень криміналістичної інженерії сформувався й окремий клас інженерно–технічних експертиз. The theses are devoted to the problems of formation and determination of the place of forensic engineering in the structure of criminalistics. It is argued that forensic engineering can be considered as a branch of criminalistic technique, a type of forensic examination or a branch of forensic science. Forensic engineering is the practical development of certain models, devices, equipment and materials used in the investigation of criminal offenses. It is noted that at one time in Ukraine, scientific and technical means and other scientific products for investigative practice were developed. Based on the provisions of forensic engineering, a separate class of engineering and technical examinations was formed.
Шепітько В., Шепітько М. Проблеми формування та місце криміналістичної інженерії в структурі криміналістики. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 142-147. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33520
Keywords: криміналістика; судові науки; судова експертиза; криміналістична інженерія; інженерно–технічна експертиза; криміналістична техніка; науково–технічні засоби; інноваційні технології; criminalistics; forensic sciences; forensic examination; forensic engineering; engineering and technical examination; criminalistic technique; scientific and technical means; innovative technologies