French EEZs in the Pacific in the context of ocean change - Siekiera, Joanna; Сіекіера, Й.; Сиекиера, Й. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
France is present in the Pacific region via its overseas collectivities being French Polynesia, New Caledonia, and Wallis & Futuna. This geostrategic region is also called the Blue Pacific bearing in mind its enormous maritime areas in comparison to the land. 93% of French Exclusive Economic Zones (EEZs) are located in the Indian and Pacific Oceans. The area itself is home to 1.5 million French people, as well as 8,000 soldiers stationed in the region. It has also become a strategical and global economy’s centre of gravity, which had shifted from the Atlantic to the Pacific. The maritime trade routes linking Europe and the Persian Gulf, via the Indian Ocean and South-East Asia, to the Pacific Ocean, have become very important. The Pacific’s 8 growing share of world trade and investment means that it is at the forefront of globalization. Therefore further research on this geopolitical region seems to be crucial and requires deeper analysis, also when it comes to the discipline of public international law and international relation. Ocean change is now the biggest threat facing the Pacific islands because of the loss of territory, and thus sovereignty of the submerged states. Another factor is the downsizing of EEZs and possible and already existing political tensions between France and its collectivities and the rest of the countries in the region.. Франція є присутньою у Тихоокеанському регіоні завдяки своїм закордонним спільнотам, таким як Французька Полінезія, Нова Каледонія, а також Уолліс і Футуна. Цей геостратегічний регіон іменується також Блакитним Тихим океаном, з огляду на його величезні, порівняно із сушею, морські райони. 93% французьких виключних економічних зон (ВЕЗ) розташовані в Індійському і Тихому океанах. У регіоні проживає 1,5 млн французів, а також 8 тис. дислокованих у ньому військовослужбовців. Крім того, він став центром тяжіння стратегічної і глобальної економіки, що перемістився з Атлантики до Тихого океану. Морські торговельні шляхи, що пов’язують Європу і Перську затоку через Індійський океан і Південно-Східну Азію з Тихим океаном, набули надзвичайно важливого значення. Зростаюча частка Тихого океану у світовій торгівлі та інвестиціях означає, що він займає лідируючі позиції у глобалізаційних процесах. У зв’язку з цим подальші дослідження даного геополітичного регіону є вкрай важливими і вимагають більш глибокого аналізу, у т.ч. стосовно дисципліни публічного міжнародного права і міжнародних відносин. Зміна океану на теперішній час – найбільша загроза для островів Тихого океану через втрату території і, отже, суверенітету держав, що поглинаються водою. Іншим фактором є зменшення ВЕЗ та можливої і вже існуючої політичної напруженості між Францією та її спільнотами, а також іншими країнами регіону.
Французькі ВЕЗ у Тихому океані у контексті змін океану
Siekiera J. French EEZs in the Pacific in the context of ocean change / J. Siekiera // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА “Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. - № 1. – C. 7 - 22.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; France; EEZ; South Pacif; climate change; ocean change; Франція; ВЕЗ; південна частина Тихого океану; зміна клімату; зміна океану; ИЭЗ; изменение климата; изменение океана; южная часть Тихого океана