Підрозділ 3.1. Індивідуальні і соціальні цінності як джерело сенсів та їх дослідження в умовах цифрового суспільства - Рєпнова, Тетяна Петрівна; Riepnova, Tetiana (Одеса : Видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2026)
У розділі розкрито поняття індивідуальних і соціальних цінностей та процеси соціалізації цінностей особистості протягом життя. Показано, що становлення особистісних цінностей відбувається через засвоєння групового досвіду та індивідуальну поведінку людини. Проаналізовано погляди наукових шкіл на джерела мотивації та рушійні сили діяльності, що лежать в основі сенсів особистості. Шлях формування спільних національних цінностей українського суспільства відбувається на тлі кризи суспільних цінностей у перехідному просторі трансформацій суспільного устрою України та Євроінтеграції. Так, боротьба людини за власні цінності лежить в основі її прагнення свободи, як загальної категорії у цілому, так і конкретно-діяльнісної свободи вибору. У формуванні особистості сімейні цінності передують загальнолюдським, тому девіантну поведінку підлітків можна розглядати через ціннісний розвиток особистості у сімейному колі, також через психологічні особливості набуття ними смислів, індивідуальних і соціальних цінностей. За результатами гри «Квітчел», яка проходила у мережі Інтернет та об’єднала українські родини у громадському проєкті «Будуємо культуру миру разом!», визначено перелік індивідуальних, сімейних та суспільних цінностей українських родин. Метою гри стало об’єднання учасників та створення кола спільних цінностей, квітки чеснот людини. Гра «Квітчел2 допомагає збагатити групу учасників чеснотами, об’єднати через спільні цінності та колективну творчість. Показано, що формуючи індивідуальні і соціальні цінності, ми збагачуємо наступні покоління не лише моральними принципами, а й передаємо і зберігаємо частину нашої культури, традицій, мови. Це формує національну ідентичність, повагу до історії та спадщини свого народу, а також відкритість до інших культур.
Рєпнова Т. П. Підрозділ 3.1. Індивідуальні і соціальні цінності як джерело сенсів та їх дослідження в умовах цифрового суспільства. Концептуальні засади психологічної науки і практики у контексті людиноцентристського виміру в цифрову еру : колективна моногр. Одеса, 2026. С. 170-201. URL: https://hdl.handle.net/11300/32847 ; https://doi.org/10.32837/11300.32847
Keywords: індивідуальні цінності; соціальні цінності; джерела сенсів; перехідний простір; ціннісна соціалізація підлітків; ціннісна криза; цифрове суспільство