Психологічні аспекти вигоряння у студентів та шляхи його профілактики : кваліфікаційна робота – бакалаврський дослідницький проєкт 053 «Психологія» - Філіппов, Олександр Дмитрович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Психологічні аспекти вигорання у студентів та шляхи його профілактики. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Бакалаврський дослідницький проєкт на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» за спеціальністю 053 «Психологія». Національний університет «Одеська юридична академія». Одеса, 2025 рік. Робота присвячена теоретико-емпіричному дослідженню психологічних аспектів синдрому емоційного вигорання у студентів та розробці ефективних підходів до його профілактики. Актуальність теми обумовлена зростанням рівня психоемоційного напруження серед студентської молоді, особливо в умовах навчального стресу, соціальної невизначеності та воєнного часу. У межах дослідження здійснено теоретичний аналіз підходів до розуміння феномену емоційного вигорання, його причин, механізмів розвитку та впливу на психоемоційний стан студентів. Представлено результати емпіричного дослідження з використанням опитувальника MBI-SS, що дозволило виявити рівень емоційного вигорання у студентів, а також проаналізувати його зв’язок з факторами навчального середовища, мотивацією та емоційним самопочуттям. У результаті встановлено, що найбільш вираженим компонентом вигорання у студентів є емоційне виснаження, яке супроводжується зниженням задоволеності навчанням і розвитком цинічного ставлення до освітнього процесу. Запропоновано комплекс психопрофілактичних заходів, спрямованих на зниження рівня вигорання, зокрема техніки релаксації, тренінги емоційної саморегуляції, організацію психологічної підтримки в освітньому середовищі. Отримані результати можуть бути використані у практиці психологічного консультування студентської молоді, розробленні психопрофілактичних програм, а також у діяльності викладачів і кураторів академічних груп з метою підтримки психологічного благополуччя студентів. Psychological Aspects of Burnout in Studentsand Ways of Its Prevention. Qualification research paper (manuscript format). Bachelor’s research project submitted for the Bachelor’s degree in specialty 053 "Psychology". National University "Odesa Law Academy". Odesa, 2025. The thesis is devoted to the theoretical and empirical study of the psychological aspects of emotional burnout in students and the development of effective approaches to its prevention. The relevance of the research is driven by the increasing levels of psycho-emotional stress among students, particularly in the context of academic overload, social uncertainty, and wartime conditions. The study includes a theoretical analysis of scientific approaches to understanding the phenomenon of emotional burnout, its causes, development mechanisms, and impact on students’ emotional well- being. The empirical part of the research involved the use of the Maslach Burnout Inventory – Student Survey (MBI-SS), which enabled the identification of burnout levels among students and the analysis of its correlation with learning environment factors, motivation, and emotional state. The results showed that emotional exhaustion is the most pronounced component of burnout in students, accompanied by decreased academic satisfaction and the development of cynical attitudes toward education. A set of psycho-preventive measures is proposed to reduce burnout, including relaxation techniques, emotional self-regulation training, and psychological support systems within educational institutions.The research findings can be applied in psychological counseling for student youth, in the development of preventive programs, as well as in the work of university instructors and academic mentors to support students’ psychological well-being.
Філіппов О. Д. Психологічні аспекти вигоряння у студентів та шляхи його профілактики : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. Д. Філіппов. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 50 с. – Режим доступу:
Keywords: emotional burnout; students; psychological well-being; prevention; emotional exhaustion; self-regulation; psycho-prevention; емоційне вигорання; студенти; психологічне благополуччя; профілактика; емоційне виснаження; саморегуляція; психопрофілактика