Проблема свободи та необхідності в філософських поглядах Бенджаміна Франкліна - Соболєвський, Я. А.; Соболевский, Я. А.; Sobolievskyi, Ya. A. (My University, 2018)
У статті здійснюється історико-філософський аналіз основних філософських поглядів видатного американського мислителя XVIII ст. Бенджаміна Франкліна, досліджуються філософські тексти та листи філософа. Розкриваються погляди філософа на проблему свободи і необхідності, висвітлено релігійні погляди філософа. Розмірковуючи про Бога та його атрибути, такі як премудрість, благо, всемогутність, Б. Франклін робить висновок про пануючу у механістичному Всесвіті необхідність, яка суперечить свободі волі людини, можливості існування зла як такого. Б. Франклін називає Бога Першодвигуном, стверджуючи, що з огляду на безмежну мудрість та благодать Бога все, що б Він не робив, має бути нескінченно мудрим і благим. Розкрито деїстичні погляди філософа на проблему взаємозв’язку Всесвіту та Бога, наголошується на тому, що у світі панує необхідність, свобода є проблематичним поняттям, а релігія потребує переосмислення.

В статье осуществляется историко-философский анализ основных философских взглядов выдающегося американского мыслителя XVIII в. Бенджамина Франклина, исследуются философские тексты письма философа. Раскрываются взгляды философа на проблему свободы и необходимости, религиозные взгляды философа. Размышляя о Боге и его атрибутах, таких как премудрость, благо, всемогущество, Б. Франклин делает вывод о царящей в механистической Вселенной необходимости, которая противоречит свободе воли человека, и возможности существования зла как такового. Б. Франклин называет Бога Перводвигателем, утверждая, что учитывая безграничную мудрость и благодать Бога, все, что бы Он ни делал, должно быть бесконечно мудрым и благим. Раскрыты деистические взгляды философа на проблему взаимосвязи Вселенной и Бога, отмечается, что в мире царит необходимость, свобода является проблематичным понятим, а религия требует переосмысления.

The article deals with the historical and philosophical analysis of the main philosophical views of the outstanding American thinker of the 18th century – Benjamin Franklin. Philosophical texts and letters are studied. The views of the philosopher on the problem of freedom and necessity are revealed; the religious views of the philosopher are specified. Reflecting on God and his attributes, such as «all-wise», «all-good», «all powerful», B. Franklin concludes that there is a necessity in the mechanistic Universe that is contrary to the free will of man and the possibility of the existence of evil. There is no substance of evil. B. Franklin calls God the First Mover, arguing that if He is infinitely wise and kind, whatever He does (or that He allows to be made) must be infinitely wise and good. The deistic views of the philosopher on the problem of the universe and God are revealed. The philosopher asserts that Necessity rules in the world, Freedom is a problematic concept and Religion requires rethinking.
Соболєвський Я. А. Проблема свободи та необхідності в філософських поглядах Бенджаміна Франкліна / Я. А. Соболєвський // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 110-112.
Keywords: американська філософія; Бенджамін Франклін; американське Просвітництво; Бог; свобода; необхідність; американская философия; Бенджамин Франклин; американское Просвещение; Бог; свобода; необходимость; American philosophy; Benjamin Franklin; American Enlightenment; God; freedom; necessity