Особливості цивільно-правового статусу неповнолітніх осіб у законодавстві України - Баранкевич, А. В.; Barankevych, A. V. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті проаналізовано наукові підходи до визначення поняття «правовий статус» у теорії права, розуміння «правового статусу фізичної особи» в теорії права та цивільному праві, комплексний характер такого. Визначено зміст поняття та елементи цивільно-правового статусу неповнолітніх осіб з урахуванням концептуальних підходів, розроблених як у загальній теорії права, так і безпосередньо у цивілістиці. Здійснено системний аналіз норми Цивільного кодексу України, яким визначено цивільно-правовий статус як фізичних осіб, так і неповнолітніх осіб в цивільному праві. У статті досліджено особливості складових елементів цивільно-правового статусу неповнолітніх осіб як учасників цивільних правовідносин. Розглянуто зміст правоздатності та дієздатності неповнолітніх осіб як елементів цивільно-правового статусу неповнолітньої особи. Вказано, що визначальною характеристикою цивільно-правового статусу неповнолітніх осіб є те, що наявність окремих прав та межі самостійного їх здійснення залежать від досягнення певного віку. Вікові цензи встановлено для відмежування правовідносин, в яких неповнолітні особи можуть бути самостійними учасниками, від тих, де участь неповнолітніх осіб хоч і можлива, однак потребує доповнення правосуб’єктністю інших повнолітніх осіб. Зазначено, що період неповноліття встановлюється законодавцем з урахуванням фізичних і психічних можливостей особи формувати, висловлювати і здійснювати персоніфіковану волю. Потенційний обсяг цивільних прав і обов’язків неповнолітніх осіб, механізм реалізації таких залежить від теоретичного обґрунтування та юридичного закріплення правоздатності та дієздатності неповнолітніх осіб. До суттєвих ознак цивільно-правового статусу неповнолітніх осіб віднесені динамічність, обмеженість чіткими віковими рамками, комплексність, а також особливі умови правового захисту, способи адаптації загальних норм цивільного права. Особливістю цивільно-правового статусу неповнолітніх осіб є відсутність абсолютної самостійності та юридичної незалежності, тобто необхідне доповнення цивільно-правового статусу неповнолітньої особи цивільною та іншою правоздатністю, дієздатністю та деліктоздатністю повнолітніх осіб – батьків (усиновителів), опікунів або ж піклувальників.

The article analyzes scientific approaches to the definition of the concept legal status in the theory of law, understanding of «legal status of a physical person in the theory of law and in civil law, the complex nature of this concept. The meaning of the concept and elements of the civil and legal status of minors has been defined, taking into account conceptual approaches that are worked out both in general theory of law and directly in civil law. The consistent analysis of the rules of Civil code of Ukraine, which determine the civil and legal status of both individuals and minors in civil law, have been done. The article provides an analysis of the constituent elements of the civil and legal status of minors as participants of civil legal relationship. The meaning of minors’ legal capacity is considered as element of their civil and legal status. It is emphasized that the main features of the civil and legal status of minors are dependence of individual rights and the limits of their self-implementation on reaching a certain age. It is noted that the period of nonage is defined by legislator considering physical and mental capabilities of the person to form, express and exercise own will. The potential scope of minors’ civi rights and responsibilities, mechanism of their exercising depends on theoretical substantiation and legal consolidation of their legal capacity. It has been concluded that the distinct features of civil and legal status of minors are dynamism, strict age limit and special conditions of legal protection. In particular, features of the civil and legal status of minors are absence of absolute self-determination and legal independence, that it is necessary to supplement the civil and legal status of minor with civil capacity of adults. It is advisable to conduct further scientific research in order to prevent violations of the rights and legitimate interests of minors as less protected category.
Баранкевич А. В. Особливості цивільно-правового статусу неповнолітніх осіб у законодавстві України / А. В. Баранкевич // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 90 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 19-25.
Keywords: правовий статус; цивільно-правовий статус; неповнолітня особа; елементи цивільно-правового статусу неповнолітніх осіб; правоздатність; дієздатність; недоліки дієздатності; legal status; civil and legal status; minor; elements of the civil and legal status of minors; legal capacity; incapacity; deficiencies in legal capacity; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE