Концепція здійснення посередницької діяльності у сфері державної митної справи - Федотов, О. П.; Федотов, А. П.; Fedotov, О. P. (Одеса: Юрид. л-ра, 2014)
У статті на основі аналізу чинного законодавства України розкрито зміст та сутність посередницької діяльності у сфері державної митної справи. Надано авторське визначення поняття «митний посередник». Встановлено, що на сьогодні існує чимало проблем та недоопрацювань, що стосуються організаційно-правових засад посередницької діяльності у сфері державної митної справи. Акцентовано увагу на тому факті, що найважливішим питанням, яке стосується посередницької діяльності у сфері державної митної справи, є законодавчо-правова невизначеність та суперечність деяких аспектів функціонування суб'єктів митного посередництва. Обгрунтовано той факт, що до категорії митних посередників можливо віднести митних брокерів, утримувачів складів тимчасового зберігання, а також митних складів відкритого типу, утримувачів вільної митної зони комерційного або сервісного типу та вантажних митних комплексів. Водночас такий суб'єкт, як власник магазину безмитної торгівлі здійснює підприємницьку діяльність у сфері державної митної справи, хоча вона фактично не є посередницькою.
Федотов О. П. Концепція здійснення посередницької діяльності у сфері державної митної справи / О. П. Федотов // Наукові праці Національного університету «Одеська юридичної академія»: зб. наук. пр./ редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), М. В. Афанасьєва (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва, МОН України, НУ ОЮА.- Одеса: Юрид. л-ра, 2014.-Т. 15.-С. 285-298.
Keywords: державна митна справа; посередницькі послуги; митні послуги; митний посередник; митний брокер; вантажний митний комплекс; вільна митна зона; митний склад; склад тимчасового зберігання; государственное таможенное дело; посреднические услуги; таможенные услуги; таможенный посредник; таможенный брокер; грузовой таможенный комплекс; свободная таможенная зона; таможенный склад; склад временного хранения; state customs business; agency work; customs services; customs agent; customs broker; freight customs complex; free customs zone; customs warehouse; temporary storage warehouse