Поняття, ознаки й особливості правової природи інтересу в цивільному праві - Деревнін, Володимир Сергійович; Деревнін, В. С.; Derevnin, Volodymyr S. (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2019)
Стаття присвячена аналізу поняття, характерних ознак, правової природи інтересу в цивільному праві. Визначено, що це правовий зв’язок, що виникає між учасниками суспільних відносин на підставі правової ініціативи. Юридичний інтерес як категорія забезпечує рівність як формального, так і фактичного його учасників. Як висновок установлено, що юридичний інтерес – це правовий зв’язок, який виникає між учасниками суспільних відносин на основі правової ініціативи, що проявляється одним стосовно іншого, який очікує сприятливих юридичних наслідків власної правової ініціативи у вигляді певного блага. Відповідно, юридичний інтерес забезпечує як формальну (правову) рівність, так і фактичну рівність (рівноправ’я).
Деревнін В. С. Поняття, ознаки й особливості правової природи інтересу в цивільному праві / В. С. Деревнін // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2019. – Вип. 35. – С. 24-27.
Keywords: інтерес; правова система; юридичний інтерес; правова категорія; цивільне право; interest; legal system; legal interest; legal category; civil law; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE