Силабус навчальної дисципліни Кіберпсихологія. Галузь знань 12 «Інформаційні технології». Спеціальність 125 «Кібербезпека та захист інформації». Освітня програма Кібербезпека. Другий (магістерський) рівень - Бедан, Вікторія Борисівна (Одеса, 2024)
«Кіберпсихологія» є обов’язковою дисципліною професійної підготовки магістрів, що спрямована на вивчення соціально-психологічних та культурних феноменів кіберпростору, психологічних аспектів взаємодії комп’ютерних та інтернет-технологій з особистістю, особливостей віртуального спілкування та міжособистісної взаємодії, патогенних ефектів віртуального простору. Навчальна дисципліна «Кіберпсихологія» знайомить здобувачів вищої освіти з соціально-психологічними та культурними феноменами кіберпростору. Дисципліна спрямована на підготовку до професійної діяльності в умовах інтенсивного розвитку інтернет-середовища та розповсюдження медіаконтенту. Під час опанування навчальною дисципліною вивчаються психологічні аспекти взаємодії комп’ютерних та інтернет-технологій з особистістю, психологічні аспекти віртуального спілкування, патогенні ефекти віртуального простору (адикція, відхід у віртуальність, комп’ютерна та ігрова залежність, залежність від соціальних мереж, кіберсексуальність як девіація). Розглядаються поняття віртуальної ідентичності, тролінгу, колективного інтелекту. Знання з «Кіберпсихології» допоможуть здобувачам розвинути навички ефективного спілкування в інтернет-просторі (спілкування в соціальних мережах, самомаркетинг, спілкування діловими партнерами); компетентності діагностування та подолання негативних впливів кіберсередовища на особистість, що стане в нагоді в майбутній практичній діяльності.
Бедан В. Б. Силабус навчальної дисципліни Кіберпсихологія. Галузь знань 12 «Інформаційні технології». Спеціальність 125 «Кібербезпека та захист інформації». Освітня програма Кібербезпека. Другий (магістерський) рівень / В. Б. Бедан ; Міжнар. гуманітар. ун-т. – Одеса, 2024. – 13 с. Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/28485
Keywords: психологічні аспекти взаємодії особистості з комп’ютерними та інтернет-технологіями; міжособистісної взаємодії у віртуальному середовищі