Правове регулювання митних режимів за Митним кодексом України та перспективи його вдосконалення - Лемеха, Р. І.; Лемеха, Р. И.; Lemekha, R. I. (Одеса : Гельветика, 2020)
У науковій публікації досліджується сучасний стан правового регулювання митних режимів за митним кодексом України та визначаються перспективні напрями його вдосконалення з урахуванням глобалізаційних процесів та необхідності узгодження національного законодавства із правом Європейського Союзу. Зазначається, що митні режими є комплексом взаємопов’язаних правових норм, що відповідно до заявленої мети переміщення товарів через митний кордон України визначають митну процедуру щодо цих товарів, їхній правовий статус, умови оподаткування й обумовлюють порядок їх використання після належного митного оформлення. Для української економіки важливе поступове збільшення імпорту й експорту товарів, а також забезпечення транзиту, з урахуванням геополітичного положення України та її статусу як транзитної держави. Сучасний стан правового регулювання митних режимів є задовільним, адже їх визначення та класифікація в Митному кодексі України має загальний характер, на практиці часто виникають випадки неоднозначного тлумачення відповідних норм митного права, про що свідчить судова практика, зокрема й останні постанови Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду. Одним із перспективних напрямів удосконалення правового регулювання митних режимів в Україні названо зосередження всіх правових норм, якими врегульовано порядок переміщення товарів через митний кордон України та порядок їх використання після належного митного оформлення, виключно в межах Митного кодексу України, з урахуванням останньої практики Верховного Суду, чим буде забезпечено дотримання принципу правової визначеності й однозначне розуміння норм митного права суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.Формулюється висновок про необхідність узгодження положень Митного кодексу України з Митним кодексом Європейського Союзу, з огляду на перспективи набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзі.

The scientific publication is devoted to the current state of legal regulation of customs regimes under the Customs Code of Ukraine and identifies promising areas for improvement, taking into account globalization processes and the need to bring national legislation in line with European Union law.It is noted that customs regimes are a set of interrelated legal norms that, in accordance with the stated purpose of moving goods across the customs border of Ukraine, determine the customs procedure for these goods, their legal status, tax conditions and determine their use after proper customs clearance. It is important for the Ukrainian economy to gradually increase the import and exports of goods, as well as to ensure transit, given the geopolitical position of Ukraine and its status as a transit country. The current state of legal regulation of customs regimes is satisfactory, as their definition and classification in the Customs Code of Ukraine is general and in practice there are often cases of ambiguous interpretation of relevant customs law, as evidenced by case law, including recent rulings of the Administrative Court of Cassation.One of the promising areas for improving the legal regulation of customs regimes in Ukraine is the concentration of all legal norms governing the movement of goods across the customs border of Ukraine and their use after proper customs clearance, exclusively within the Customs Code of Ukraine, taking into account the latest practice of the Supreme Court, that observance of the principle of legal certainty and unambiguous understanding of the norm of customs law by the subjects of foreign economic activity will be ensured.An equally important area of improving the legal regulation of customs relations is the adaptation of Ukrainian legislation to EU requirements, which is associated with the introduction of numerous changes in the customs sphere. The expected results of the adaptation process include: simplification of customs procedures and trade facilitation; introduction of modern technologies of customs control, simplified procedures for release of goods and control after customs clearance; significant simplification of customs formalities for enterprises with a high degree of confidence; simplification of the movement of goods between Ukraine and the EU; Ukraine’s accession to the Convention on a Single Transit Procedure.The conclusion is formulated on the need to bring the provisions of the Customs Code of Ukraine in line with the Customs Code of the Union (EU Customs Code), taking into account the prospects of Ukraine’s full membership in the EU.

В научной публикации исследуется современное состояние правового регулирования таможенных режимов по таможенным кодексом Украины и определяются перспективные направления его совершенствования с учетом глобализационных процессов и необходимости согласования национального законодательства с правом Европейского Союза. Отмечается, что таможенные режимы представляет собой комплекс взаимосвязанных правовых норм, в соответствии с заявленной цели перемещения товаров через таможенную границу Украины определяют таможенную процедуру в отношении этих товаров, их правовой статус, условия налогообложения и обусловливают порядок их использования после надлежащего таможенного оформления. Для украинской экономики важное постепенное увеличение импорта и экспорта товаров, а также обеспечения транзита с учетом геополитического положения Украины и ее статуса как транзитного государства. Современное состояние правового регулирования таможенных режимов является удовлетворительным, ведь их определение и классификация в Таможенном кодексе Украины имеет общий характер, на практике часто возникают случаи неоднозначного толкования соответствующих норм таможенного права, о чем свидетельствует судебная практика, в том числе и последние постановления Кассационного административного суда в составе Верховного суда. Одним из перспективных направлений совершенствования правового регулирования таможенных режимов в Украине назван сосредоточения всех правовых норм, которыми урегулирован порядок перемещения товаров через таможенную границу Украины и порядок их использования после надлежащего таможенного оформления, только в рамках Таможенного кодекса Украины, с учетом последней практики Верховного Суда, чем будет обеспечено соблюдение принципа правовой определенности и однозначное понимание норм таможенного права субъектами внешнеэкономической деятельности. Формулируется вывод о необходимости согласования положений таможенного кодекса Украины с Таможенным кодексом Европейского Союза, учитывая перспективы обретения Украиной полноправного членства в Европейском Союзе.
Лемеха Р. І. Правове регулювання митних режимів за Митним кодексом України та перспективи його вдосконалення / Р. І. Лемеха // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 87-96.
Keywords: засади; митні режими; митний кодекс; митний кордон; митна справа; переміщення; товари; правовий статус; митні процедури; митні відносини; адміністративне право; публічна адміністрація; principles; customs regimes; customs code; customs border; customs business; movement; goods; legal status; customs procedures; customs relations; administrative law; public administration; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE