Відомості, що становлять лікарську таємницю, як предмет злочинного посягання - Курман, Олександр Васильович; Курман, Александр Васильевич; Курман, О. В.; Kurman, Oleksandr V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті досліджуються проблемні питання визначення відомостей, що становлять лікарську таємницю, як предмета злочинного посягання в разі вчинення несанкціонованого збуту або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації (стаття 361–2 Кримінального кодексу України). Виникає питання, а чи належить лікарська таємниця до інформації з обмеженим доступом, чи є вона предметом злочинного посягання в контексті зазначеної норми законодавства?З огляду на те, що йдеться саме про лікарську таємницю, визначається сукупність ознак віднесення інформації до таємної: 1) наявність передбаченої законом таємниці. Категорія «лікарська таємниця» визначається спеціальним Законом «Основи законодавства України про охорону здоров’я»; 2) розголошення інформації може завдати шкоди особі. Оприлюднена інформація про стан здоров’я, діагнози, інтимні сторони життя тощо може використовуватися у злочинних цілях (наприклад, шахрайства, вимагання, шантаж), для незаконного звільнення, з метою впливу на позицію посадової особи тощо, отже, завдавати матеріальної та/або моральної шкоди; 3) порядок доступу до такої інформації регулюється законами. Аналогічними ознаками наділено конфіденційну інформацію (персональні дані в частині медичних відомостей) стосовно наслідків розголошення та порядку доступу до неї. Ураховуючи те, що конфіденційна та таємна інформація є різновидами інформації з обмеженим доступом, у контексті предмета злочину, передбаченого у статті 362–2 Кримінального кодексу України, конфіденційну інформацію стосовно здоров’я та лікарську таємницю можна розглядати як категорії-синоніми. Конфіденційна інформація про стан здоров’я трансформується в таємну (лікарську таємницю) у разі її збирання, обробки, використання, зберігання на законних підставах у передбачений законом спосіб медичними працівниками або іншими уповноваженими службовими особами за згодою конкретної людини.Обов’язковою умовою визнання лікарської таємниці предметом злочинного посягання за статтею 362–2 Кримінального кодексу України є те, що вона (як інформація з обмеженим доступом) повинна зберігатися в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації, бути створеною та захищеною відповідно до чинного законодавства. У статті також проводиться аналіз нормативно-правових актів, що регулюють порядок збирання, реєстрації, накопичення, обробки і захисту відомостей, що становлять лікарську таємницю.

The article examines the problematic issues of identifying information that constitutes medical secrecy as a subject of criminal encroachment in the commission of unauthorized sale or dissemination of information with limited access, which is stored in computers, automated systems, computer networks or on carriers of such information (Article 361–2 of the Criminal Code of Ukraine). The question arises as to whether medical secrecy relates to information with limited access and whether it is the subject of criminal encroachment in the context of this provision of law?Given the fact that it is a medical secret, it is determined by a set of signs of classification of information as secret: 1) the presence of a secret provided by law. The category “medical secrecy” is determined by a special Law “Fundamentals of the legislation of Ukraine on health care”; 2) disclosure of information may harm the person; 3) the procedure for access to such information is regulated by law. Confidential information (personal data in terms of medical information) regarding the consequences of disclosure and the procedure for access to it is endowed with similar features.Given the fact that confidential and secret information are types of information with limited access, in the context of the subject of the crime under Article 362–2 of the Criminal Code of Ukraine, confidential information about health and medical secrecy can be considered as synonymous categories. Confidential information about the state of health is transformed into secret (medical secret) in cases of its collection, processing, use, storage on legal grounds in the manner prescribed by law by medical staff or other authorized officials with the consent of a particular person.Mandatory condition for recognition of medical secrecy as a subject of criminal encroachment under Article 362–2 of the Criminal Code of Ukraine is that it (as information with limited access) must be stored in computers, automated systems, computer networks or on media of such information, be created and protected in accordance with current legislation.

В статье исследуются проблемные вопросы определения сведений, составляющих врачебную тайну, как предмета преступного посягательства в случае совершения несанкционированного сбыта или распространения информации с ограниченным доступом, которая хранится в компьютерах, автоматизированных системах, компьютерных сетях или на носителях такой информации (статья 361-2 Уголовного кодекса Украины). Возникает вопрос, а принадлежит врачебная тайна к информации с ограниченным доступом, является ли она предметом преступного посягательства в контексте указанной нормы законодательства? Учитывая то, что речь идет именно о врачебной тайне, определяется совокупность признаков отнесения информации к секретной: 1) наличие предусмотренной законом тайны. Категория «врачебная тайна» определяется специальным Законом «Основы законодательства Украины о здравоохранении»; 2) разглашение информации может нанести вред лицу. Обнародована информация о состоянии здоровья, диагнозы, интимные стороны жизни и т.д. может использоваться в преступных целях (например, мошенничества, вымогательства, шантаж), для незаконного увольнения, с целью влияния на позицию должностного лица и т.д., следовательно, наносить материального и / или морального ущерба; 3) порядок доступа к такой информации регулируется законами. Аналогичными признаками наделены конфиденциальную информацию (персональные данные в части медицинских сведений) в отношении последствий разглашения и порядка доступа к ней. Учитывая то, что конфиденциальная и тайная информация является разновидностями информации с ограниченным доступом, в контексте предмета преступления, предусмотренного в статье 362-2 Уголовного кодекса Украины, конфиденциальную информацию о здоровье и врачебную тайну можно рассматривать как категории синонимы. Конфиденциальная информация о состоянии здоровья трансформируется в тайную (врачебную тайну) в случае ее сбора, обработки, использования, хранения на законных основаниях предусмотренным законом способом медицинскими работниками или другими уполномоченными должностными лицами с согласия конкретного человека. Обязательным условием признания врачебной тайны предметом преступного посягательства по статье 362-2 Уголовного кодекса Украины является то, что она (как информация с ограниченным доступом) должна храниться в компьютерах, автоматизированных системах, компьютерных сетях или на носителях такой информации, быть созданной и защищенной в соответствии с действующим законодательства. В статье также проводится анализ нормативно-правовых актов, регулирующих порядок сбора, регистрации, накопления, обработки и защиты сведений, составляющих врачебную тайну.
Курман О. В. Відомості, що становлять лікарську таємницю, як предмет злочинного посягання / О. В. Курман // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 119-124.
Keywords: електронні реєстри; конфіденційна інформація; комп’ютер; таємниця; персональні дані; electronic registers; confidential information; computer; secrecy; personal data; электронные реестры; конфиденциальная информация; компьютер; тайна; персональные данные; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::TECHNOLOGY::Information technology