Історичний досвід попередження злочинів у зарубіжних країнах, що вчиняються неповнолітніми. - Ужитчак, А. Ю.; Uzhytchak, A. Yu. (ВД "Гельветика", 2021)
Стаття присвячена дослідженню злочинності неповнолітніх у зарубіжних країнах в різний час та виокремлення особливостей характеру суспільної небезпеки злочинності серед неповнолітніх. Виявлено обставини, що підштовхували неповнолітніх до скоєння злочинних діянь у різні проміжки часу і в різних країнах. Під час проведення комплексного дослідження злочинності неповнолітніх було з’ясовано, що, крім негативного впливу сім’ї та недоліків у шкільному вихованні, на протиправну поведінку впливають недостатня увага з боку держави і громадськості, вплив засобів масової інформації, наркотизації і алкоголізації, неналежна організація дозвілля неповнолітніх. Автори дізналися про заходи, які застосовуються до неповнолітніх у зарубіжних країнах для попередження протиправної поведінки, а також про вік, з якого починається кримінальна відповідальність. Ці заходи можна поділити на кримінально-правові, що застосовуються як покарання за скоєний злочин, і профілактичні. Було зазначено, що існує правова, соціальна та економічна причина цих злочинів, а також було розглянуто ефективність минулого та сучасного законодавства щодо їх запобігання і подолання. Було виділено різновид санкцій, котрі застосовувалися до неповнолітніх за скоєння злочинів. З’ясовано, що в більшості європейських держав робляться спроби, спрямовані на пошук способів уникнути судового розгляду і винесення вироку щодо неповнолітнього. У разі вчинення правопорушення неповнолітнім, що не має тяжкого характеру, можуть бути застосовані альтернативні заходи, які не направляють справу до судового розгляду. Наприклад, «ознайомлення з законом», яке відбувається в офіційній розмові з підлітком і його батьками. В Японії також існують сімейні суди і пункти з керівництва дітьми. У Голландії робота з підлітками, які входять до «групи ризику», становить обов’язковий компонент загальної соціальної роботи. Традиційно вона здійснюється в громаді, за місцем проживання та навчання неповнолітнього. Цей зарубіжний досвід можна застосовувати на практиці у нашій державі.

The article is devoted to the study of juvenile delinquency in foreign countries in different periods of time and highlighting the nature of the social danger of juvenile delinquency. Circumstances that prompted minors to commit crimes at different times and in different countries have been identified. In a comprehensive study of juvenile delinquency, in addition to the negative impact of family and shortcomings in school education on illegal behavior, insufficient attention from the state and the public, the influence of the media, narcotics and alcoholism, improper organization of juvenile leisure. Learn about the measures applied to minors in foreign countries to prevent illegal behavior, as well as the age at which criminal liability begins. These measures can be divided into criminal law, used as punishment for a crime, and preventive. It was noted that there is a legal, social and economic cause for these crimes, and the effectiveness of past and present legislation in preventing and overcoming them was considered. A variety of sanctions were imposed on juveniles for crimes. In most European countries, attempts are being made to find ways to avoid litigation and sentencing of a minor. In the case of a minor offense that is not serious, alternative measures may be taken that do not refer the case to court. For example, “acquaintance with the law”, which takes place in a formal conversation with a teenager and his parents. In Japan, there are also family courts and child guidance points. In the Netherlands, working with adolescents at risk is a mandatory component of overall social work. It is traditionally carried out in the community, at the place of residence and education of the minor. This foreign experience can be applied in practice in our country.
Ужитчак А. Ю. Історичний досвід попередження злочинів у зарубіжних країнах, що вчиняють ся неповнолітніми / А. Ю. Ужитчак // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голова ред. ради), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 68. – С. 46-51. DOI https://doi.org/10.32837/app.v0i68.1286
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; діти; неповнолітні; злочинність; зарубіжне законодавство; бездоглядність; система покарання; children; minors; crime; foreign legislation; neglect; punishment system