Юридичні ознаки права на ведення колективних переговорів з укладення колективних угод і договорів - Сітніков, Микита Романович; Сітніков, М. Р.; Sitnikov, Mykyta R. (Одеса : Фенікс, 2026)
Право на ведення колективних переговорів з укладення колективних угод і договорів належить до фундаментальних прав роботодавців та працівників у трудових відносинах. Аналіз правової сутності цього права залишається одним із ключових і найбільш актуальних векторів досліджень у сучасній доктрині трудового права. У системі правового регулювання це право класифікується як фундаментальне, колективне та регулятивне трудове право, що безпосередньо спрямоване на реалізацію та захист інтересів суб’єктів колективних трудових відносин. Таким чином, воно виступає правовим інструментом, де ініціатива однієї сторони підкріплюється обов’язком іншої дотримуватися принципів добросовісного діалогу.
Сітніков М. Р. Юридичні ознаки права на ведення колективних переговорів з укладення колективних угод і договорів. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.) : у 2-х т. / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 402-405. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33238
Keywords: соціальний діалог; трудові відносини; трудові права; право на ведення колективних переговорів; колективні угоди і договори; social dialogue; labor relations; labor rights; the right to collective bargaining; collective agreements and contracts